Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

Foto: Tanjug / Marko Đoković

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su Anu Brnabić za predsednicu parlamenta.

Od 158 poslanika, ,,za” je glasalo 153 poslanika, protiv je bilo 5, a uzdržanih nije bilo.

Za izbor Ane Brnabić glasali su poslanici koji su u Skupštinu ušli sa lista ,,Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” i ,,Ivica Dačić – premijer Srbije”, Saveza vojvođanskih Mađara i stranaka nacionalnih manjina.

Poslanici koalicije ,,Srbija ne sme da stane” i ,,NADA” nisu prisustvovali glasanju, dok su poslanici ,,Mi glas iz naroda dr Branimir Nestorović” i ,,Mi glas iz naroda” bili protiv ili nisu prisustvovali glasanju.

Ana Brnabić rođena je 1975. godine u Beogradu. Poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade.

Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji, kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave posebno je radila na reformi javne uprave kroz uvođenje elektronske uprave u Srbiji kako bi država postala istinski servis građana.

Kao predsednica Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije Vlade Srbije, u svakodnevnim konsultacijama sa IT industrijom iz Srbije, startap i inovacionim kompanijama, razvila je Akcioni plan i krenula u njegovu brzu primenu.

Članica je grupe „Novi lideri za Evropu” Svetskog ekonomskog foruma i Savetodavnog odbora organizacije ,,World Minds” koja okuplja najvažnije svetske inovatore iz svih oblasti.

Pre izbora u Vladu Srbije, bila je direktorka kompanije „Kontinental vind Srbija” (Continental Wind Serbia – CWS), predsednik Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i član Upravnog odbora neprofitne organizacije PEKSIM koja stipendira studente iz Srbije i Severne Makedonije da završe master studije na Univerzitetu Kembridž pod uslovom da se vrate u svoju zemlju i pomognu njen razvoj i reforme.

Učestvovala je u osnivanju i NALED-a i PEKSIM fondacije.

Bila je angažovana u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Bila je zamenica direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspertkinja na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viša koordinatorka Programa za ekonomski razvoj opština.

Dobitnica je brojnih priznanja za razvojne projekte na kojima je radila, promociju društveno-odgovornog poslovanja i tolerancije.

Na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, 28. oktobra 2020. godine, izabrana je po drugi put za predsednicu Vlade Srbije.

Mandat u tom sazivu Vlade trajao je do 26. oktobra 2022. godine, kada je, po treći put, izabrana za predsednicu Vlade Srbije.

Comments

Pročitaj još