• Početna>
  • Vesti>

Evropska investiciona banka ulaže 33 miliona evra u solarne fotonaponske elektrane na Kosovu

Foto: Eccoomia online

Vlada Kosova i Evropska investiciona banka (EIB) potpisale su ugovor o ulaganju od 33 miliona evra, prenosi Ekonomia Online.

Ovom investicijom EIB predviđa izgradnju solarne fotonaponske elektrane kapaciteta do 100 MW, obezbeđujući godišnju proizvodnju oko 152 GW/h električne energije.

Ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati, rekao je da će ovaj projekat doprineti da Kosovo ne zavisi od tradicionalnih izvora energije.

„Predmetni projekat predviđa izgradnju fotonaponskog postrojenja snage 100 MW proizvodnje električne energije. Značaj ovog projekta je u tome što će po završetku projekta, postrojenje moći da proizvodi do 160 gigavat sati energije godišnje, i da zameni preko 170 hiljada tona ugljen-dioksida na godišnjem nivou. Ovo dodatno doprinosi nezavisnosti Kosova od korišćenja tradicionalnih izvora energije, a takođe omogućava Kosovu da se pridržava zelene agende EU. Ovaj projekat, najveći te vrste ne samo na Kosovu, već i u regionu, garantuje dalji razvoj energetskog sektora kao preduslova za održivi rast i razvoj zemlje“, rekao je Murati.

Ambasador Nemačke na Kosovu, Jern Rode (Jorn Rohde), smatra da su ulaganja u sistem prenosa električne energije na Kosovu ključna za integraciju obnovljivih izvora energije.

„Prvi povratku fotonaponske elektrane na Kosovo i povećanja kapaciteta doprineće povećanju obnovljivih resursa i pokazati izvodljivost ovakvog projekta. Investicije u sistem prenosa električne energije na Kosovu su takođe ključne za integraciju izvora energije i obnovu Kosova na evropskom tržištu električne energije. Takođe želim da istaknem ujednačenost za jačanje kapaciteta za implementaciju kroz javna preduzeća, što je faktor uspeha da se obezbedi efektivna i efikasna implementacija planiranih investicija“, rekao je Rode.

Šef operacija za Zapadni Balkan i Tursku iz Evropske investicione banke, Mateo Rivelini, rekao je da je ova investicija korak u energetskoj tranziciji Kosova ka dekarbonizaciji Evrope, Kosova i Zapadnog Balkana uopšte.

„Investicija predstavlja kritičan korak u energetskoj tranziciji na Kosovu ka dekarbonizaciji… i zelenoj agendi EU, sporazumu Komiteta za energetiku, zahtevima nacionalne strategije“, rekao je on.

Comments

Pročitaj još