• Početna>
  • Vesti>

Učenice iz Z.Potoka osvojile treće mesto na republičkom takmičenju iz sociologije

Foto: KoSSev

Ana Radojković, Ružica Đukić i Marija Milosavljević, učenice Srednje škole „Grigorije Božović“ iz Zubinog Potoka, osvojile su treće mesto na republičkom takmičenju iz sociologije, koje je održano proteklog vikenda u Svilajncu.

Njih tri najpre su, početkom meseca, osvojile prva tri mesta na regionalnom takmičenju iz sociologije koje je održano na Filozofskom fakultetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za učenike srednjih škola.

Ana Radojković tu je osvojila prvo mesto, a na temu „Ekonomski aspekti digitalnog društva“- mentora prof. Branke Kasalović.

Drugo mesto odnela je Ružica Đukić, takođe iz škole „Grigorije Božović“ – rad na temu „(Zlo)upotreba digitalnih tehnologija u svakodnevnom životu“ – Dark web, mentora prof. Dragice Tomić.

Marija Milosavljević, je osvojila treće mesto, rad na temu „Veštačka iteligencija“- mentora prof. Branke Kasalović.

Svim takmičarima dodeljena su svedočanstva, kao i pokloni u vidu kompleta knjiga. Takmičarima koji su osvojili prva tri mesta i plasirali se na republički nivo, uručene su novčane nagrade.

U komisiji za ocenjivanje radova bili su doc. dr Andrej Semenov, MA Jovana Šmigić i MA Nemanja Radovanović.

Njih tri potom su otišle i na republičko takmičenje koje je održano proteklog vikenda u Svilajncu takođe za učenike srednjih škola.

Organizatori ovog događaja bili su Srpsko sociološko društvo i Katedra za sociologiju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, kao i Srednja škola „Svilajnac“.

Na ovom su se takmičenju zajedno našle na trećem mestu.

Profesorka Kasalović je za KoSSev istakla da ovo nisu prva dostignuća njenih učenica iako, kako je kazala, republička komisija nije laka.

„Ovo nije prvi plasman na republičkom takmičenju. Godinama smo na prva tri mesta. Takmičenje pred republičkom komisijom nije nimalo lako, učenici se tretiraju kao studenti sociologije u smislu pitanja koja su imali, tako da su stvarno bili izuzetni i zainteresovani za društvene probleme“.

Istakla je da je tema „Veštačka inteligencija“ – posebno bila zanimljiva, kao i prisustvo socijalnih mreža.

Pohvalila je svoje učenice, rekavši da i nije bilo teško biti mentor dobrim učenicima.

„Lepo je imati ovakvu mladost“, dodala je profesorka.

Comments

Pročitaj još