• Početna>
  • Vesti>

Osmani: Postignuta saglasnost o delu američkog predloga za dinar

Foto: Kenzo Tribouillard/AFP

Kosovska predsednica Vjosa Osmani rekla je da se pitanje srpskog dinara na Kosovu mora hitno rešiti i da već postoji saglasnost o delu američkog predloga po tom pitanju.

Centralna banka Kosova je od 1. februara počela da primenjuje novu uredbu, kojom se utvrđuje da je evro jedina valuta koja se koristi za plaćanje gotovinom, čime je dinar stavljen van takve upotrebe.

Prema rečima kosovske predsednice, idealno bi bilo da se u Briselu 19. marta postigne dogovor u okviru dijaloga Beograda i Prištine, na nivou glavnih pregovarača.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar izjavio je 15. marta u intervjju za Radio slobodnu Evropu da nije uspeo da ubedi kosovskog premijera Aljbina Kurtija da suspenduje odluku o zabrani srpske valute na Kosovu dok Evropska unija , SAD i kosovska vlada ne pronađu dugoročno rešenje, kao što je elektronski transfer evra kroz kosovski sistem.

Osmani je izjavila takođe da je veoma pozitivno „što se međunarodna zajednica, na čelu sa Sjedinjenim Državama, slaže da na Kosovu dinar ne bude u opticaju“.

„Uz njihovu pomoć uspeli smo da od sada te doznake, ta finansijska pomoć koja dolazi iz Srbije, stižu u evrima, a ne u dinarima i verujem da se time rešava veliki deo problema sa kojima smo se suočavali u prošlosti“, kazala je Osmani na konferenciji za novinare tokom posete Lipljanu.

Kada je reč o drugom delu prijedloga, ona je rekla da kosovske vlasti razmatraju načine da obezbede da pomoć koja iz Srbije za srpsku zajednicu na Kosovu „ne ode u ruke lica koja su zloupotrebljavala, koji su korumpirani i uzeli su novac možda na ime građana, ali su ga koristili za organizovani kriminal“.

„Za taj deo se pravi plan koji će uključiti kosovske vlasti“, navela je kosovska predsednica.

Osmani je rekla da postoji nada da će vrlo brzo biti postignut dogovor o drugoj tački.

„Hitno je da se ovo pitanje reši, jer ne samo da to pomaže građanima da prebrode neke od izazova sa kojima se suočavaju, već istovremeno, da budem iskrena, Kosovu koje ima i veće probleme, među kojima su i drugi bezbednosni problemi“, navela je Osmani, posebno pominjući potrebu da se osigura granica sa Srbijom, koja, prema njenim rečima, „stalno razmatra načine da napadne Kosovo“.

Američki zvaničnici su proteklih dana nekoliko puta ponovili da imaju problema u komunikaciji sa kosovskom vladom, zbog nedostatka koordinacije.

Comments

Pročitaj još