• Početna>
  • Vesti>

Održan parastos žrtvama Martovskog pogroma na KiM 2004. godine

Obeležavanje 17. marta 2004. godine, koji je zbog svega što se tada desilo nazvan martovskim pogromom, započelo je u Gračanici parastosom u manastiru Gračanica, kome su prisustvovali i zamenica direktora Kancelarije za KiM Dušica Nikolić, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić, načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović, predsednik Srpske liste Zlatan Elek, predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, predsednik PO grada Prištine Novak Živić i drugi.
Vladika novobrdski Ilarion, Vladika raško-prizrenski Teodosije i Vladika budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom služili su parastos stradalima.
Vladika Ilarion rekao je u obraćanju prisutnima da se na ovaj dan sećamo svih nevino pobijenih.
– Zlatibora su ubili zločinci na očigled porodice, supruge njegove. U Gnjilanu je stradao Boban, kasnije je i njegova majka preminula. U Mitrovici Jana i Borivoje. U Selu Drajkovce otac i sin. Nenad je postradao u Lipljanu.Moramo da budemo uvek svesni da je put kojim idemo put podviga, put stradanja i to na različitim nivoima – rekao je Vladika Ilarion.
Nakon parastosa, okupljeni su krenuli put Doma kulture da na obeležju MISING polože bele ruže u znak sećanja na žrtve Martovskog pogroma.

Comments

Pročitaj još