• Početna>
  • Vesti>

SL: Laži Kurtijevog režima o Martovskom pogromu nastavak opasne politike mržnje prema Srbima

Predstavnici Srpske liste reagovali su na kako ističu ,,brutalne  laži koje je politička partija Samopredeljenje na čelu sa Aljbinom Kurtijem objavila o Martovskom pogromu i etničkom čišćenju srpskog naroda i svega srpskog koje se odigralo marta 2004. godine”, ističući  je to predstavlja  nastavak  opasne politike mržnje i ideologije zla prema Srbima i svemu srpskom od strane Prištine. 

,,Onaj ko zločin negira i zamenjuje žrtvu sa agresorom, spreman je da zločin i ponovi, a tome svedočimo i danas, svakodnevnim napadima na srpski narod na Kosovu i Metohiji, pucanjem u srpsku decu, naše sunarodnike, hapšenjima, prebijanjima, skrnavljenjem naših grobova i kostiju naših predaka. Cilj ovakvih sramnih i gnusnih Kurtijevih natpisa jeste iskrivljivanje istine i stvaranje lažnog narativa o ovim događajima koji su i dalje živa rana u sećanjima Srba koji su ovo stradalništvo doživeli”,navodi se u saopštenju. 

Srpska lista podvlači da podaci o srpskim žrtvama i razmerama  etničkog čišćenja,  sa kojim su se u 21. veku pred očima međunarodne zajednice suočili Srbi, a koje su objavil Savet Bezbednosti Ujedinjenih nacija, UNMIK, OEBS, Evropska unija i svi svetski relevantni mediji,  govore o pozadini ovog organizovanog zločina. 

,,I danas zastrašujuće zvuči više od 4000 proteranih Srba, 8 ubijenih na svojim kućnim pragovima, više stotina povređenih, uništeno ili teško oštećeno više od 35 crkava i manastira, a među njima i oni na listi UNESKO poput Bogorodice Ljeviške, uništeno blizu 1000 srpskih kuća, etnički očišćeno devet sela i i 6 gradova od srpskog naroda, uništeno i oskrnavljeno preko 10000 ikona, i u potpunosti sprečen povratak raseljenih na Kosovo i Metohiju.

Žan Mari Genono, podsekretar GS UN za mirovne operacije je u Savetu bezbednosti u izveštaj istakao: ,,iako su na početku izgledale spontane, demonstracije su brzo preuzeli organizovani elementi sa interesom da proteraju kosovske Srbe sa Kosova i ugroze međunarodno prisustvo tamo…. Napad koji su predvodili ekstremisti kosovskih Albanaca na zajednice kosovskih Srba, Roma i Aškalija bila je organizovana, široko rasprostranjena i ciljana kampanja..” , navodi se u saopštenju.

Predstavnici Srpske liste podsećaju  da nijedan relevantan međunarodni izvor nije ustanovio vezu ili odgovornost Srba za nesrećno utapanje albanskih dečaka u selu Čabra i to su naveli u svim svojim izveštajima.

,, Ali su u tim izveštajima jasno naveli da je pogrom nad Srbima bio organizovan i dobro pripremljen sa ciljem progona svega srpskog. Kao i da su etničkom čišćenju Srba doprineli zapaljivi medijski izveštaji koji su obilovali lažima o srpskom narodu. 

Više od Kurtija bi Srbi voleli da se 17. mart 2004. i svi zločini pre i nakon njega nikada nisu dogodili, ali je naša obaveza da negujemo sećanje na ovo etničko čišćenje i ne dozvolimo da laž sakrije istinu, da se zločinci izjednače sa žrtvom, niti da im se zločin oprosti, te da se za svoja zlodela kazne u skladu sa zakonom”, ističe se u saopštenju. 

,,Kao da nije dovoljno što Kurti svakoga dana svojim izjavama i nedelima podiže tenzije progoni sve što je srpsko, otima srpska imanja, srpske crkve, preti i proteruje Srbe već želi da lažnim narativima sakrije zločine koji su počinjeni nad našim narodom i saluva organizatore i izvršioce ovih zločina od procesuiranja i sankcionisanja”, poručuje Srpska lista.

Comments

Pročitaj još