• Početna>
  • Vesti>

Hil: Srbi vekovima žive na Kosovu i to se mora poštovati; Formiranje ZSO, dogovoreno i mora se ostvariti

Foto: Tanjug

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je pitanje zabrane upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji najsvežije pitanje, ali da je “fundamentalno pitanje” koje mora da se reši formiranje Zajednice srpskih opština.

“Potrebno je rešiti više problema i pitanje ukidanje dinara je najsvežije i možda i najteže. Ipak, fundamentalno pitanje koje se mora rešiti i koje je već dogovoreno u prošlosti je Zajednica srpskih opština. Osnivanjem te zajednice, svi ostali problemi, kao što su paralelne strukture ili upotreba dinara, trebalo bi da budu rešeni”, rekao je Hil u intervjuu za Juronjuz Srbija.

Dodao je da je pitanje “samo kada, a ne da li će se to desiti”.

“Logika je veoma jasna, obe strane su to već dogovorile, to želi Evropska unija, i to će se i ostvariti. Nadam se da će se nešto i preduzeti po tom pitanju”, poručio je američki ambasador. Istakao je da je uveren da će ZSO biti formirana, dodavši da Srbi žive na KiM “vekovima unazad i da se to mora poštovati”.

“Ja jesam rekao da istoriju treba prepustiti istoričarima, ali istorija se mora poštovati i to se mora uskladiti sa time kako danas izgleda život i kakav će biti u budućnosti. Srpska zajednica na Kosovu ima pravo da se probudi ujutru i da razume kako će njen život izgledati, kako će dobijati penzije, kako će im deca ići u školu, kako će im biti obezbeđene bolnice”, rekao je Hil.

On je naveo da je “sve to predviđeno Zajednicom srpskih opština”.

“To nije puki slogan o kome se stalno govori, već jedan suštinski bitan element za bilo kakav napredak”, poručio je američki diplomata.

Hil je rekao da bi voleo da je napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine “mnogo veći”, ali je dodao da je problem u tome što ima “puno političkog i emotivnog naboja”.

Comments

Pročitaj još