• Početna>
  • Vesti>

Eskobar posle sastanka sa Kurtijem: Obećao je da će razmotriti predloge o dinaru

Foto: Economia online

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u Prištini da mu je kosovski premijer Aljbin Kurti u dobrom i otvorenom razgovoru obećao da će razmotriti neke od predloga u vezi s pitanjem zabrane upotrebe dinara na Kosovu.

Posle sastanka održanog u Vladi Kosova, američki emisar je izjavio medijima da je kosovski premijer obećao da će razmotriti neke od njegovih predloga u vezi sa pitanjem zabrane upotrebe srpskog dinara.

“Premijer je to prihvatio i obećao da će razmotriti neke od predloga koje sam mu danas izneo”, rekao je Eskobar.

Američki emisar je rekao da SAD ostaju najpouzdaniji i najangažovaniji partner Kosova. Ali, kako je dodao, pitanje dinara predstavlja izazove u odnosima sa Kosovom.

„Iskreno govoreći, ovi izazovi su zbog trenutnog tretmana srpske manjine. Žalosno je što moramo da prođemo kroz ovu situaciju. Međutim, propis CBK-a o dinaru doneo je probleme nekim građanima ove zemlje i veoma smo zabrinuti. Nastavićemo da radimo na ovom pitanju, ali mislim da je to hitno humanitarno pitanje koje moramo odmah da rešimo“, rekao je Eskobar.

Američki zvaničnik je rekao da se nada da će Vlada Kosova biti fleksibilna tokom dijaloga narednog utorka o ovom pitanju, ne iznoseći više detalja. Pitanje dinara je zateglo odnose između Kurtijeve vlade i američke administracije, kako su američki zvaničnici su ranije izjavili da ih kosovska izvršna vlast ne tretira kao partnere.

Uredba Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za plaćanja na Kosovu. Odluku o uredbi CBK kritikovale su SAD i Evropska unija, koje su tvrdile da je doneta se bez prethodne konsultacije i bez razmatranja negativnih uticaja na srpsko stanovništvo koje živi na Kosovu.

Vašington je zatražio da Kosovo odloži primenu odluke, dok je EU tražila da se za ovo pitanje pronađe rešenje u okviru dijaloga u Briselu između Kosova i Srbije, uz posredovanje evropskog bloka.

Eskobar je posetu Kosovu započeo dan ranije, kada se sastao sa predsednicom Vjosom Osmanijem, sa liderima opozicionih partija i sa političkim predstavnicima Srba na Kosovu.

Comments

Pročitaj još