• Početna>
  • Vesti>

Osmani: U saradnji sa saveznicima biće rešeno pitanje dinara

Foto: Fejsbuk( Vjosa Osmani)

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je danas da će u saradnji sa saveznicima biti rešeno pitanje dinara.

Ona je to rekla na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a povodom uredbe o zabrani dinara takozvane Centralne banke Kosova, prenosi Koha.

Zbog uredbe, koja je stupila na snagu 1. februara i prema kojoj je jedina valuta za gotovinsko plaćanje evro, dovedena je u pitanje egzistencija i opstanak Srba na KiM, pošto svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima. Osmani je na konferenciji rekla i da očekuje da se proces smene gradonačelnika na severu Kosova obavi u predviđenim rokovima, prenosi Ekonomija onlajn.

“Proces smene gradonačelnika četiri opštine sa severa Kosova odvija se u skladu sa zakonom utvrđenim procedurama i administrativnim uputstvima kako bi građani severnih opština mogli da ostvare svoje pravo garantovano zakonom o lokalnoj samoupravi. Očekujemo da će se ovaj proces odvijati u okviru ustavnih i zakonskih parametara i u zadatim rokovima”, rekla je Osmani.

Izbori za smenu gradonačelnika Albanaca u četiri opštine sa srpskom većinom – Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku zakazani su za 21. april, a nakon peticije građana. Izabrani su u aprilu 2023. godine na izborima na koje je izašlo svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, kada je glasalo samo 13 Srba. Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 odsto stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Comments

Pročitaj još