• Početna>
  • Vesti>

Štrpce: Održana sednica Opštinskog odbora za bezbednost; Potrebno povećano prisustvo policije i Kfora

Foto: TV Most

Opština Štrpce održala je danas sednicu Opštinskog odbora za bezbednost u zajednici povodom događaja u selu Donja Bitinja. Donet je jednoglasan zaključak da se traži povećano prisustvo Kosovske policije i Kfora. Sednici su prisustvovali i predstavnici sela Donja Bitinja.

U zaključku se pozivaju predstavnici međunarodnih misija na Kosovu da obezbede sigurno okruženje za sve građane.

Komandir Policijske stanice u Štrpcu Dragan Stevanović je u izveštaju naveo da je nakon hapšenja lica koje je pucalo utvrđeno da je bio pod dejstvom alkohola, i da mu je oduzet pištolj sa 33 metaka za koji nije imao dozvolu.

Bojan Staletović iz Donje Bitinje je istakao da je događaj uznemirio meštane i zatražio veće prisustvo patrola policije u selu.

“Ovaj događaj uznemirio je i uplašio meštane i našu decu koja su se u tom trenutku igrala u neposrednoj blizini od samog mesta dešavanja. Naša zajednica je mešovita i do sada nismo nikada imali probleme i neslaganja sa našim komšijama. To je alarmantan signal da postoji problem koji zahteva pažnju i rekaciju. Svaka vrsta nasilja ili pretnja nasiljem mora biti osuđena. Apelujem na policiju da pojača patroliranje kako u našem tako mi u drugim multietničkim selima naše opštine, zamolio bih da se pojača i patrola na ulazu u selo koja bi bila prisutna 24 časa, da se postavi video nadzor kao i ležeći policajci jer se vozila kreću neprilagođenom brzinom”, kazao je Staletović.

Predsednik opštine Štrpce i predsedavajući Odbora za bezbednost u zajednici Dalibor Jevtić je rekao da u potpunosti podržavaju zahteve meštana sela Donja Bitinja i naglasio da je Opština Štrpce primer
multietničnosti i dobrog suživota, ali da se već drugi put ugrožava bezbednost građana od strane lica koja nisu meštani ove opštine.

“U potpunosti podržavamo sve zahteve meštana koji su izneti, ono što zabrinjava je da u kratkom vremenskom roku ponovo imamo za situaciju da lice koje nije građanin opštine Štrpce dolazi u našu opštinu i stvara situaciju u kojoj se ugrožava život i bezbednost građana Opštine Štrpce. To je za svaku osudu ali ne samo u verbalnom smislu već i poziv svim institucijama koje su dužne da obezbede sigurnost to i učine, ali pre svega onim institucijama koje svojim delovanjem treba da obezbede preventivno sprečavanje sličnih događaja u budućnosti ozbiljno uzmu u obzir sve činjenice i ovog događaja, kao i onog prethodnog kada smo imali ranjavanje dvojice dečaka u selu Gotovuša. Lično sam mišljenja da kada ne dolazi do adekvatnog reagovanja institucija stvara se atmosfera u kojoj pojedinci misle da takvim delovanjem mogu da ostvaruju neke svoje ciljeve. Mir, bezbednost i normalan život je nešto što svi građani Opštine Štrpce moraju da imaju u svakom trenutku”, kazao je Jevtić.

U prvoj tački zaključka se navodi da opštinski odbor za bezbednost u zajednici povodom događaja u Donjoj Bitinji kada je lice N.N. pucalo iz vatrenog oružja deli zabrinutosti i podržava meštane i sve njihove zahteve, i konstatuje da su samo pukom srećom izbegnute veće posledice.

Zahteva se da Policija Kosova poveća prisustvo u selu Donja Bitinja, a da i Kfor poveća svoje patrole uzimajući u obzir prethodni slučaj koji se desio 6. Januara kada je došlo do ranjavanja Stefana i Miloša Stojanovića u selu Gotovuša.

Kao preventivno delovanje i buđenje svesti javnosti očekuje se da sve relevantne instuitucije preduzmu potrebne korake u cilju sprečavanja ponavljanja sličnih incidenata.

Pozivaju se predstavnici međunarodnih misija na Kosovu da shvate ozbiljnost kontinuiranih ugrožavanja bezbednosti i života građana Opštine Štrce, i da učine sve kako bi se obezbedilo sigurno okruženje za sve građane.

U petoj tački se navodi da Opština Štrpce važi za primer multuietničnosti i suživota na Kosovu i poslednji incidenti ukazuju na to da su oni proizvod lica koja nisu stanovnici Opštine Štrpce. Navodi se da težnju da živimo u miru i bez problema neće pokolebati ali da je potrebno delovanje svih relevantnih faktora kako bi sprečili one koji žele da dobre izgrađene odnose svojim aktivnostima ugroze, navedeno je u poslednjoj tački zaključka.

Članovi Opštinskog odbora za bezbednost u zajednici su jednoglasno usvojili zaključak koji će biti poslat relevantnim institucijama.

Comments

Pročitaj još