• Početna>
  • Vesti>

Dom kulture Gračanica i FTN dijaspori u Italiji predstavili projekat rekonstrukcije centralne ulice u Gračanici

Foto: Dom kulture Gračanica

Studenti arhitekture Fakulteta tehničkih nauka iz Kosovske Mitrovice od 6. do 8. marta boravili su u studijskoj poseti Severnoj Italiji gde su obišli neke od najznačajnijih gradova ove regije (Trst, Padova, Verona i Venecija).

Ovo studijsko putovanje organizovao je Dom kulture Gračanica u cilju promocije projekta i vizije jednog mogućeg izgleda rekonstrukcije glavne gračaničke ulice – “Čaršija sećanja”.

U prostorijama Crkvene opštine Srpske pravoslavne crkve Svetog Spiridona u Trstu, prikazana je prezentacija projekta na kojoj su govorili, ispred Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici studenti arhitekture i njihova mentorka, profesorka dr Julija Aleksić, i u ime Doma kulture Gračanica, Stefan Filipović.

Prof. dr Julija Aleksić je predstavila projekat ističući potencijale koje “Čaršija sećanja” može da ima za Srbe na Kosovu i Metohiji, meštane Gračanice i turiste, što bi bilo povezano sa ekonomskim prosperitetom Gračanice i centralnog dela Kosova i Metohije”.

Predstavljajući viziju mogućeg izgleda gračaničke ulice – “Čaršije sećanja” Stefan Filipović istakao je da bi ovaj projekat mogao da bude kulturna i duhovna odbrana sećanja na gradove koji su ostali bez Srba.

“Centralna ulica u Gračanici, koja je predmet projekta, zamišljena je kao fizička, ali i duhovna, kulturna i infrastrukturna celina oko manastira koja će u sebi čuvati sećanja na Prizren, Peć, Djakovicu, Uroševac, Gnjilane, Prištinu tako što će arhitektura i duh ovih gradova biti usađeni u postojeće rekonstruisine fasade objekata”, rekao je Filipović.

Predsednik Crkvene opštine tršćanske Zlatimir Selaković zahvalio se na poseti studentima, profesorima i predstavnicima Doma kulture “Gračanica” i „duhu koji su studenti, profesori i kulturni delatnici doneli u Trst, i preneli snagu ovdašnjoj srpskoj zajednici”.

“Srpska dijaspora ima zadatak da u mestima u kojima žive Srbi prenese pravu istinu o Kosovu i Metohiji i ispravnosti borbe za očuvanje naših istorijskih prostora u okvirima Srbije”, rekao je Selaković.

Predstavljanju su prisustvovali paroh tršćanski otac Raško Radović, predsednik Crkvene opštine tršćanske Zlatimir Selaković kao i predstavnici srpske zajednice u Trstu.

Tokom boravka studenti, predstavnici Fakulteta tehničkih nauka, Doma Kulture Gračanica, Galerija umetnosti Priština i Arhiv Kosova i Metohije obišli su arhitektonske i kulturne znamenitosti Trsta, Verone, Padove i Venecije.

Pokrovitelj putovanja je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a pomogao je i Rektorat Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Opština Gračanica, SG Priština.

Comments

Pročitaj još