• Početna>
  • Vesti>

Uhapšen Albanac koji je pucao u Donjoj Bitinji; SL: Ničim izazvan incident, potrebna reakcija KFOR-a i EULEKS-a

Albanac iz okoline Prizrena ispalio je oko podneva više hitaca u centru sela Donja Bitinja, u opštini Štrpce, a na zidu kuće Srbina Svetislava Stojkovića postavio venac sa cvećem. Iz Policijske stanice u Štrpcu za Kosovo onlajn su potvrdili da je osoba koja je pucala  uhapšena.

Prema rečima meštana Donje Bitinje, na zidu kuće Svetislava Stojkovića, koji živi i radi u Švajcarskoj, postavljen je venac sa cvećem i porukom na albanskom jeziku.

Oni su se odmah nakon pucnjave okupili na tom mestu, a jedan od njih Jovica Staletović ističe da se možda samo pukom srećom nije desilo ništa ozbiljnije i niko nije povređen.

„Negde oko 11.45 smo čuli pojedinačnu, a zatim četiri puta rafalnu pucnjavu. Dok smo se pitali šta je bilo, okupili smo se ovde i videli da je venac postavljen tu gde ne treba da bude, jer tu nikada nije postojao grob, koje je malo niže. Setio se posle 81 godine da mu je deda poginuo u Drugom svetskom ratu, a ubili su ga Bugari, nije poginuo od Srba“, priča Staletović za Kosovo onlajn.

Dodaje da se radi o Albancu iz Mačiteva kod Prizrena.

„Žele da nas zastraše. Ajde što je postavio venac, ali zašto je pucao?. Šta bi bilo da se neko našao u blizini, kao za Badnje veče prošle godine? Mogao je neko da nastrada“, kaže on zabrinuto.

Dodaje i da je okupljenim meštanima, pred policajcima, „psovao srpsku majku“.

„On se posle toga vratio, metak stoji još uvek tu, a čaure je sakupio”, kazao je Staletović.

Incident je kod meštana izazvao strah.

„Uplašeni smo, komšije su nam tu, šta znamo koga kriju i šta rade, jer bi i oni sada trebali da budu solidarni sa nama. Sa komšijama nemamo loše, ali dolaze sa strane… Pre nekoliko večeri, na godišnjicu smrti Adema Jašarija palili su vatru iznad crkve, a to nismo prijavili. A, to su naše komšije radile i provocirale”, kazao je Staletović.

Meštani kažu i da su članovi iste albanske porodice i pre šest godina pokušali da u dvorištu kuće porodice Stojković postave spomenik, ali su se tada okupili u znak protesta i spomenik je odmah uklonjen.

Iz Policijske stanice u Štrpcu su za Kosovo onlajn potvrdili da se događaj desio, da je istraga u toku, a da je lice koje je pucalo uhapšeno.

Radi se o 68-ogodišnjem Albancu N.N. iz opštine Suva Reka, kojem je određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati.

Selo Donja Bitinja je multietničko selo u kome žive i Srbi i Albanci.

Srpska lista: Ničim izazvan incident izazvao uznemirenje kod Srba

Ovaj, ničim izazvan incident izazvao je uznemirenje srpskog naroda u opštini Štrpce, u kojoj su i dalje sveža sećanja na prošlogodišnje Badnje veče kada je albanski pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga pucao i teško ranio Stefana i Miloša Stojanovića, saopštila je Srpska lista.

“Imajući u vidi da za napad na Stefana i Miloša do danas albanski pripadnik KBS nije kažnjen, danas se dogodio novi incident u kome srećom niko nije povređen, jer se stekao utisak da je oružani ili bilo kakav drugi napad na Srbe dozvoljen i da za takva dela nema nikakve odgovornosti.

Ovakav pritisak na srpski narod u Sirinićkoj župi i učestali incidenti su direktna posledica antisrpskog narativa režima Aljbina Kurtija čije institucije svakoga dana krše prava srpskog naroda i time daju primer drugim esktremistima da mogu da se ovako ponašaju prema Srbima.

Iskustvo nas uči da kosovske institucije, kao i do sada, neće ništa učiniti protiv ovog napadača, zato zahtevamo od Euleksa i KFOR, kao međunarodnih organizacija zaduženih za mir i bezbednost na ovim prostorima, da u skladu sa svojim mandatima preventivno deluju i spreče nastavak progona i maltretiranja srpskog naroda. Vreme za saopštenja je prošlo, potrebne su nam jasne i pravovremene akcije koje će sprečiti egzodus srpskog naroda”, stoji u saopštenju Srpske liste.

Comments

Pročitaj još