• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Napadi simptom antisrpske društvene klime koju stvara Kurtijev režim

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Današnja pucnjava u centru sela Donja Bitinja u opštini Štrpce još jednom naglašava strahotu srpske svakodnevice na Kosovu i Metohiji, gde mržnja protiv srpskog naroda i svega što je srpsko postaje sve šire rasprostranjena, saopštila je Kancelarija za KiM Vlade RS

“Učinilac ovog ozbiljnog krivičnog dela, Albanac iz Suve Reke, pokazao je zastrašujući nivo mržnje, a činjenica je da se svi individualni akti nasilja protiv Srba na Kosovu i Metohiji oslanjaju na ideološku matricu koju iz dana u dan kreira ekstremistički režim Aljbina Kurtija u Prištini.

Incident u selu Donja Bitinja se izdvaja među drugim sličnim aktima nasilja svojom bizarnošću, budući da je učinilac, osim što je pucao kako bi zastrašio Srbe, u dvorištu kuće lokalnog Srbina ostavio nadgrobni venac, a onda i meštanima u prisustvu policije psovao srpsku majku.

Na Kosovu i Metohiji je u toku svakodnevno etnički motivisano nasilje usmereno protiv srpskog naroda, a u poslednje vreme se najčešće događa u vidu napada na srpsku imovinu, te je tako i danas utvrđeno da je poharana kuća M. Joksimovića u Radevu u opštini Lipljan.

Ne može se prenebregnuti činjenica da svi napadi jesu simptom antisrpske društvene klime koju metodično stvara Kurtijev šovinistički režim”, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

Smatraju da, umesto što Priština svakodnevno Srbe tretira kao bića niže vrste, potrebno je uložiti napore da se posebno u etnički mešovitim sredinima na Kosovu i Metohiji gradi i promoviše suživot. Međutim, kako navode, tako nešto nije moguće očekivati od Kurtija i njegovih ideoloških sledbenika.

Comments

Pročitaj još