• Početna>
  • Vesti>

Euleks priveo, pa pustio bivšeg komandanta OVK Samija Ljuštakua

Pripadnici Euleks policije priveli su, po nalogu Specijalnog tužilaštva u Hagu, zamenika gradonačelnika Srbice i bivšeg komandanta OVK Samija Ljuštakua u Kosovu Polju, ali je on nakon saslušanja pušten.

Njegov sin Mergim Luštaku izjavio je da je njegovom ocu sinoć oduzet samo telefon, prenosi Reporteri.

Privođenje Luštakua u kancelarije Euleksa usledilo je dan nakon što je Specijalno tužilaštvo izvršilo pretres u kući bivšeg komandanta OVK Sulejmana Seljimija.

U Prištini su od 30. oktobra do 1. novembra prošle godine izvršeni pretresi kuća četvorice nekadašnjih savetnika jednog od vođa OVK Hašima Tačija.

U Hagu je u toku suđenje Tačiju i još trojici nekadašnjih vođa OVK – Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, u slučaju nazvanom “Tači i drugi”. Oni su optuženi za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Comments

Pročitaj još