• Početna>
  • Vesti>

Eparhija: Oštećenje ograde oko Bogorodice Hvostanske posledica mržnje koja se širi protiv SPC

Foto: Eparhija raško-prizrenska

Eparhija raško-prizrenska SPC u najnovijem saopštenju iskazuje zabrinutost za Bogorodicu Hvostansku kao jednu od naših značajnih istorijskih svetinja, koja je uvrštena u specijalne zaštićene zone zajedno sa blizu pedeset drugih objekata SPC na Kosovu i Metohiji. Najnovija šteta na ovom lokalitetu, nakon posete episkopa raško-prizrenskog Teodosija, pokazuje da su objekti naše crkve i dalje ugroženi i da im treba zaštita pošto na tom prostoru ne živi srpsko stanovništvo i lokaciju ne obezbeđuje policija, navode iz Eparhije raško-prizrenske.

“U vezi posete episkopa Teodosija važno je naglasiti da je poseta organizovana zajedno sa predstavnicima međunarodne misije EULEKS i u koordinaciji sa kosovskom policijom zbog prethodnih nezakonitih radnji na ovom lokalitetu. Kompleks Bogorodice Hvostanske je pod tim imenom ubeležen u Zakon o specijalnim zaštićenim zonama koji je usvojila skupština Kosova i po kome, na prostoru zaštićenih zona ne može biti nikakvih aktivnosti i radova bez saglasnosti Srpske pravoslavne crkve i Saveta za implementaciju zaštićenih zona. To je jasno rečeno u zakonu, koji nažalost kosovske vlasti često ne poštuju.

Budući da gospodin Beriša očigledno ne poznaje zakone Kosova, iako je poslanik skupštini treba da se podseti da je zakon donesen zbog zaštite objekata Srpske pravoslavne crkve na Kosovu koji su više puta prethodnih godina napadani i skrnavljeni. Zato je 45 lokacija stavljeno pod status specijalnih zaštićenih zona i to su lokacije Srpske pravoslavne crkve, a pored toga i celo selo Velika Hoča i istorijski deo grada Prizrena, u kome se pored ostalih objekata nalazi i nekoliko srednjovekovnih srpskih pravoslavnih crkava”, stoji u saopštenju eparhije.

Istorija lokaliteta Bogorodice Hvostanske je više puta istraživana i pre i posle Drugog svetskog rata i pronađeni su značajni artefakti koji svedoče o kompleksnoj istoriji ovoga lokaliteta. Od rane pravoslavne rano-vizantijske bazilike iz 6. veka do 13. veka kada je objekat proširen i obnovljen, Bogorodica Hvostanska je postala 1219. sedište Srpske pravoslavne eparhije Hvostanske. Iz tog vremena pronađeno je vredno Rodopovo zvono sa srpskim natpisom i dva antiminsa (platna za liturgiju) kao i ostaci trobrodne crkve, priprate, trpezarije i kula. O ovom vrijednom spomeniku postoje brojni zapisi u srednjovekovnoj i savremenoj literaturi jer je središte ove episkopije bio važan hrišćanski, kulturni i obrazovni centar na ovom prostoru. Krajem 17. i početkom 18. veka ovaj objekat je stradao od strane osmanskih vlasti nakon neuspelog pokušaja oslobođenja Balkana od strane austrijske vojske. Od tada je Bogorodica Hvostanska ostala u ruševinama, ali se srpski verni narod to često okupljao i molio Bogu na njenim ruševinama što se nastavilo i do današnjih dana.

“Optužbe gospodina Beriše da naša Crkva širi mržnju time što vodi računa o svojim svetinjama koje su kao takve ubeležene i u zakone Kosova zapravo predstavlja sama po sebi izraz etničke i verske mržnje ali i pokazatelj da je oštećenje ograde oko ovog lokaliteta neposredna posledica mržnje koja se sistematski širi protiv SPC i naših duhovnih i verskih objekata od kojih je više od 150 oštećeno ili oskrnavljeno nakon rata 1999. od strane albanskih ekstremista.

Zato naša eparhija apeluje da se ovaj lokalitet zaštiti i da se ispravno obeleži u skladu sa nazivom koji stoji u zakonu o specijalnim zaštićenim zonama. U protivnom postoji mogućnost da će biti izložen daljem vandalizmu i istorijskom revizionizmu koje sprovode pojedinci iz kosovske vlasti, kršeći osnovne temelje ljudskih i verskih sloboda koje postoje u demokratskom svetu”, saopštila je Eparhija raško-prizrenska”, dodaje se u saopštenju.

Na portalu Telegrafi Bek Beriša, poslanik u kosovskoj skupštini i predsedavajući odbora za bezbednost, izneo je grube i neosnovsne optužbe protiv Srpske pravoslavne crkve povodom nedavne posete Episkopa Teodosija i njegovih saradnika arheološkoj lokaciji manastira Bogorodice Hvostanske u opštini Istok 4. marta ove godine. Odmah nakon posete usledio je vandalski napad na ovu lokaciju od strane nepoznatih lica koja su oštetila ogradu kompleksa.

Comments

Pročitaj još