Sahranjena baka Mila, simbol Srpstva u Prištini

Foto: RTV Puls

Jedna od poslednjih Srpkinja iz Prištine, Leposava Stojanović, ili baka Mila, kako su je svi znali, sahranjena je danas na Bubanjskom groblju u Nišu.

Sahrani devedesetogodišnje starice koja je bila i ostaće simbol Srba u Prištini prisustovalo je pedesetak ljudi, među njima i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić.

„Kako je kad dugo niko ne zakuca na vrata? Kako je bilo biti sama među četiri zida, bez društva i nekog s kim bi porazgovarala ? Biti sama u bolesti, slabosti, sama u starosti“, upitao je Tajić i podsetio na njene reči da i pored svega toga neće da ode.

Dodao je da su baka Milu za Prištinu vezivale najlepše uspomene: od udaje, do rađanja dece i unučadi.

„Baka Mila nije otišla. Ostala je. Divimo se njenom podvigu, veri, hrabrosti, odlučnosti i istrajnosti“, rekao je zamenik direktora Kancelarije za KiM u Nišu.

Sahrani su prisustvovale i baka Miline najmlađe komšije iz Prištine, među kojima i doktor Aleksandar Čanović, koji ju je poznavao od 2016.godine kada je tu i počeo da živi.

„Želeo sam da joj pomognem na bilo koji način da bi joj se olakšao boravak u gradu. Baka Mila je bila simbol srpstva u Prištini koji ćemo osetiti svi mi koji smo ostali na Kosovu i Metohiji“, rekao je Čanović.

Iza Leposave Stojanović, rođene 1933.godine u Mirašu kod Uroševca, ostala je velika porodica, među kojima i petoro unučadi i šestoro praunučadi.

Baka Mila bila je jedna od poslednjih Srba iz Prištine, gde je do 1999.godine živelo više od 40 hiljada građana srpske nacionalnosti. Danas ih je sedmoro.

Comments

Pročitaj još