Fico: Mi ne vidimo nijedan razlog da priznamo Kosovo

Foto: Foto: Tanjug / Draga Polovina

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je danas da Slovačka ne vidi nijedan razlog da prizna Kosovo, kao i da ćei ubuduće biti u grupi nekolicine zemalja koje o ovom pitanju imaju isto mišljenje.

Fico je za Tanjug rekao da je Slovačka mala zemlja koja se drži principa da male zemlje koje nemaju naoružanje i ne rešavaju svoje probleme vojnim putem, mogu samo da se oslanjaju na međunarodno pravo.

“Ako imamo isto tako hrabrosti da kažemo da i u slučaju Ukrajine vidimo kršenje međunarodnog prava, onda i u slučaju Kosova imamo hrabrosti da kažemo isto to. Zato ako ostajemo na platformi poštovanja međunarodnog prava, standardima kako treba da nastane nezavisna država, u tom slučaju se možete uzdati u nas. Mi ne vidimo nijedan razlog da priznamo Kosovo”, rekao je on.

Na pitanje da li zbog tog stava Slovačka trpi pritisak, Fico kaže da je već navikao da, ako nekada izgovorite hrabro mišljenje i kažete istinu, a ne kažete ono što od vas očekuju “liberalni, progresivistički mediji”, postajete predmet kritike.

“Ja sam u politici od 1992. godine. Ovo mi je četvrti mandat. Ne ustajem ujutru drhteći od straha, hoću li i peti put biti predsednik. Zahvaljujući tome mogu slobodno da govorim i imam slobodu svog mišljenja. Ako bi bio neki pritisak na nas, ja ne vidim razlog za promenu mišljenja, kada je reč o priznanju Kosova”, rekao je Fico.

Fico je, govoreći o trenutnoj situaciji na Kosovu citirao slovačku izreku “Ko želi da se tuče, palicu će naći” i rekao da se puno priča o evropskoj integraciji, da su pregovori Srbije u toku, kao i da zna da je pitanje Kosova tema koja koči ceo proces.

“S druge strane prihvatamo političke odluke i pozivamo Ukrajinu u Evropsku uniju. Želim svakome, ko želi da bude u Evropskoj uniji, da u njoj i bude, ali vidim razliku kada politička odluka dođe pre nego što je zemlja spremna, i vidim političke odluke koje koče već spremne zemlje, zato ću se ponovo vratiti na Srbiju i reći ću, za vas definitivno važi pravilo da ko želi da se tuče, palicu će naći”, rekao je Fico.

Upitan da li postoji mogućnost da se Slovačka vrati u misiju KFOR koja je značajna za bezbednost Srba na KiM, Fico je rekao da je sa potpredsednikom vlade i ministrom obrane, Robertom Kalinjakom razgovarao o delovanju Slovačke u inostranstvu.

“Dotakli smo se i ove misije, a ministar odbrane mi je potvrdio da ukoliko bi Slovačka bila pozvana, mi smo apsolutno spremni da idemo u tu misiju i da u njoj aktivno učestvujemo. Zato mogu da kažem da ako možemo da ujedinimo snage u tom duhu, biće mi drago. Slovačka će se vrlo rado vratiti u ovu misiju”, rekao je Fico.

Comments

Pročitaj još