• Početna>
  • Vesti>

Episkop Teodosije i iguman Sava posetili ostatke manastira Bogorodice Hvostanske kod Istoka

Foto Eparhija raško prizrenska

Episkop raškoprizrenski Teodosije sa dečanskim igumanom Savom i u koordinaciji sa timom Euleksa posetio je arheološke ostatke manastira SPC Bogorodice Hvostanske kod Istoka na Kosovu i Metohiji.

Kako je navedeno u objavi Eparhije raško-prizrenske na mreži X, ova lokacija je jedna od 47 specijalnih zaštićenih zona, prema kosovskom zakonu o specijalnim zaštićenim zonama. Oko 50 ari zemljišta na kojem se nalaze temelji manastira i Crkve Bogorodice Hvostanske u januaru su, međutim, ograđeni žicom i postavljena je informativna tabla na albanskom jeziku.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je tada da je zauzimanje ostataka manastira Bogorodice Hvostanske još jedan korak u brisanju istorijskog i duhovnog identiteta srpskog naroda i crkve na KiM. Ostaci manastirskog kompleksa crkve Bogorodice Hvostanske, poznatog i kao Studenica Hvostanska ili Mala Studenica nalaze se u u selu Vrela, oko 8-9 kilometara zapadno od Istoka. Sveti Sava je 1219. godine, vršeći reorganizaciju novoosnovane Autokefalne Srpske Crkve, pri ovom manastiru osnovao Hvostansku episkopiju, a episkopija od 1381. godine prerasta u mitropoliju.

U drugoj polovini 17. veka, najverovatnije u doba velike seobe 1690. godine, manastir je zapusteo i počeo da propada. Ostaci manastira Bogorodice Hvostanske samo su jedan od objekata SPC koje privremene prištinske institucije pokušavaju da predstave kao albanske, a prethodno je to bio slučaj sa crkvom Svetog Nikole u Novom Brdu i sa crkvom Svetog Arhangela Mihaila kod Podujeva.

Comments

Pročitaj još