• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: U prisustvu EULEX-a apsolutno je sramno da se ovoliki broj Srba nalazi optužen za ratne zločine bez ikakvog materijalnog dokaza

Foto: Srpska lista

Hapšenje Živorada N. raseljenog lica iz opštine Vučitrn danas u Kosovskoj Mitrovici je nastavak pritisaka na srpski narod na Kosovu i Metohiji po ustaljenoj praksi da je za optužbe za ratni zločin potrebno da ste Srbin koji je 1999. godine bio punoletan, saopštila je Srpska lista i dodala da “ovakav neosnovani progon poštenih i časnih Srba” vodi daljoj eskalaciji situacije na terenu umesto da se situacija smiri i krene u pozitivnom smeru.

Kao da nije dovoljno što je Živorad proteran sa svog kućnog praga u Vučitrnu, nego je nekome zasmetalo što je odlučno ostao na Kosovu i Metohiji, na svojoj zemlji, ocenila je Srpska lista.

“U prisustvu najskuplje evropske misije za vladavinu prava Euleks apsolutno je sramno da se ovoliki broj Srba nalazi optužen za ratne zločine bez ikakvog materijalnog dokaza, bez ijednog očevica i ono što je najgore, uz obavezno određivanje pritvora isključivo zbog njihove srpske nacionalnosti” naveli su u svom saopštenju.

“Čega se plaše predstavnici Euleksa pa nikada nisu javno izašli sa podacima o procesima protiv Srba koji su optuženi za ratni zločin godinama proveli nevini u pritvoru. Da li znate da najveći broj tih ljudi nakon oslobađanja odlazi sa Kosova i Metohije jer ne žele da izazivaju sudbinu i ponovo prolaze pakao kosovskih kazamata. Ako ništa drugo to bi bio dovoljan razlog da Evropske institucije pokrenu analize rada Euleksa na terenu, a ne da čitaju ružičaste izveštaje svojih birokarata iz Prištine” stoji u saopštenju.

Iz Srpske liste zahtevaju da kosovske institucije prestanu sa “progonom Srba”.

“Da Živorada i sve ostale najhitnije oslobode i omoguće im pravo da se brane sa slobode, a ne da pritvor pretvore u zatvorske kazne koje traju po nekoliko godina” zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Comments

Pročitaj još