• Početna>
  • Vesti>

Aktiv direktora OŠ na severu Kosova: Situacija alarmantna, ukidanje dinara ugrožava učenike i prosvetne radnike

Foto: TV Most

Na sastanku aktiva direktora osnovnih skola iz četiri opštine na severu Kosova, održanom u Severnoj Mitrovici ukazano je na sve teži položaj u kome se nalaze prosvetni radnici i učenici u obavljanju redovnih školskih aktivnosti. Odluka Prištine o ukidanju platnog prometa u dinarima direktno utiče na nabavku svih neophodnih sredstava za rad. Predstavnici međunarodne zajednice trebaju učiniti sve kako bi se ovaj problem što pre rešio.

Odluka Prištine o zabrani upotrebe dinara otežava rad osnovnih škola. Problem je nabaviti osnovna nastavna sredstva, udžbenike, ogrev, platiti redovne ekskurzije, đačke užine i prevoz učenika na republička takmičenja, a prosvetni radnici ne mogu da podignu svoje plate, navodi predsednik aktiva direktora osnovnih škola na severu Kosova Milorad Jovanović.

“Situacija je alarmantna. Sistem javnih nabavki ne funkcioniše. Zbog smanjenog priliva dinara dobavljači ne žele da isporuče robu. To dovodi do izražene mogućnosti da u školama dođe do epidemija jer nema sredstava za održavanje higijene. Danas u 21. veku u eri digitalizacije i veštačke inteligencije ova nerazumna uredba privremenih institucija samouprave u Prištini vraća nas unazad, da ne možemo da obezbedimo krede i sunđere a ne nešto više od toga”, kaže Jovanović.

Ističe da je obrazovanje složen sistem i ovim merama došlo je do velikih problema.

“U celom svetu primanje plata za posao koji radite je zagarantovana kategorija. Mi sada imamo situaciju da naši prosvetni radnici, kojih je na Kosovu trenutno 4.339, ne mogu da svoj zarađen novac podignu ovde nego moraju da idu put Raške, Pazara, Kraljeva, Niša i da se dovijaju kako da svoju platu podignu i kako da od toga svoje porodice prehrane i egzistiraju na ovom prostoru”, rekao je Jovanović.

Obrazovanje dece sa posebnim potrebama takođe je ugroženo, istakla je Marta Popović, direktor Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Kosovski božur“.

“Porodice dece sa posebnjim potrebama, kako ja znam da kažem, su porodice sa posebnim potrebama i svakodnevno su već u jednoj otežanoj situaciji normalnog funkcionisanja. Ova jedna nerazumna odluka Prištine iskomplikovala je i njima život i dospeli su do jednog začaranog kruga, gde ne znaju gde im je izlaz, ne znaju da li će njihova deca već sutra moći da imaju terapiju koja im je svakodnevna”, navodi Popović.

Sa aktiva direktora osnovnih škola upućen je apel predstavnicima EU, ambasadorima zemalja Kvinte da ulože maksimalan trud da odluku o ukidanju dinara suspenduju i da omoguće pravo na normalan život, obrazovanje i rad.

Comments

Pročitaj još