• Početna>
  • Vesti>

Pič: Dijalog Beograda i Prištine treba da kreira multietničku budućnost

Foto: X

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je u Antaliji da podržava dijalog Beograda i Prištine i da on treba da ide ka tome da kreira multietničku budućnost i međusobno poštovanje.

Pič je, odgovarajući na pitanje novinara T a n j u g a, kako bi ovaj dijalog trebalo da izgleda istakao da dobar primer za to Sporazum na Veliki petak (Sporazum iz Belfasta) kojim je pre 25 godina okončan sukob između suprotstavljenih strana u Severnoj Irskoj.

,,I to je dobra lekcija za pomirenje. Radi se o ustupcima, radi se o pregovorima, ali pre svega o tome da se nastavi sa dijalogom“. naveo je Pič.

Antalijski diplomatski forum traje tri dana, od 1. do 3. marta, i okuplja gotovo 4.500 učesnika, uključujući 19 lidera država i 73 ministra, kao i 57 međunarodnih predstavnika. 

Glavna tema foruma jeste  ,,Unapređenje diplomatije u vremenima previranja”, a kako su organizatori naveli, cilj teme je da pruži zajednički okvir za razmišljanje u potrazi za mirnim izlaskom iz turbulentnog perioda u kojem se ceo svet nalazi. 

Comments

Pročitaj još