Petrović: Razgovor je lek za probleme mladih

Foto: Radio Goraždevac

,,Ništa bez razgovora oči u oči ne možemo saznati, razgovor je lek za probleme”, naglašava naša sagovornica Tamara Petrović, nastavnica matematike i informatike u osnovnoj školi u Goraždevcu. Sa njom smo razgovarali o tome kako čuti mlade i po njenim rečima glas mladih se ne čuje dovoljno.

Tamara ističe kako je razgovor najefikasnija metoda podsećajući da je glavno identifikovati problem, što bi bilo već pola rešenja.

„Što se tiče toga kako čuti probleme mladih ja sam uvek za živu reč. Dakle najefikasnija metoda za uopšte čuti mlade je razgovor. Razgovor je lek za probleme, ne samo lek nego i barem neko olakšanje za bilo kakve probleme mladih. Ništa bez razgovora oči u oči ne možemo saznati. Nema pouzdanije metode od te.  Mislim da je glavno identifikovati problem. To je verovatno nekad i teže nego rešavanje samog problema. Kad identifikujemo problem već smo na pola rešenja. Mnogo je važno da razgovaramo sa mladima, da ih razumemo u problemima“, navodi ona.

Naglašava specifičnost adolescentskog perioda gde problemi deluju ogromno i nerešivo kao i važnost pravih i pogodnih reči koje treba uputiti mladoj osobi koja ima neki problem, bili mi u mogućnosti da ga rešimo ili ne. Napominje kako je uvek jedan od problema koji muči mlade nezaposlenost.

„Znamo da u tom nekom pubertetskom ili adolescentskom periodu neki problem koji baš nije neki veliki problem za nas u tom nekom uzrastu deluje preveliko. Deluje kao nešto nerešivo, stvara nam teret. I ja sam bila u tim godinama pa znam da neki banalni problemi koje, sada kada pogledam iz ove tačke gledišta, jesu bili banalni problemi. U mojoj glavi su tada bili ogromni problemi, nerešivi problemi. Važno je da pored sebe uvek imamo osobe koje mogu da razgovaraju sa nama o tim problemima. A kako da razgovaraju, pa uvek je potrebno reći mladim osobama da razumete u čemu je problem, možda ne znam da rešim taj toj problem ai hajde da o njemu razgovaramo pa ćemo videti šta možemo da uradimo o tome što te muči. Ne znam na koju grupu mladih mislite ali sada u tom periodu postoje razni problemi. Na primer mislim da je jedan od većih problema mladih zaposlenje. Mislim da je to jedan problem koji muči generalno mlade u svim delovima Srbije i sveta uopšte“, kaže Tamara za Radio Goraždevac.

Comments

Pročitaj još