Romano: Situacija na Kosovu stabilna, ali i dalje krhka

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Region je daleko napredovao od sukoba devedestih godina, ali i dalje ima razloga za oprez jer je situacija na Kosovu stabilna, ali i dalje krhka, izjavio je šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu Đampjero Romano, piše Juropijan vestern Balkans.

On je podsetio da je prošle godine bilo povećanja tenzija i nasilja, „uključujuči i ničim izazvane i neprihvatljive napade na snage Kfora u maju i napade na Kosovsku policiju u Banjskoj u septembru“.

Dodao je da nije došlo do značajnog napretka u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i istakao da sve strane moraju da se suzdrže od mera koje mogu dovesti do eskalacije i od retorike koja razjedinjuje, i da se umesto toga u dobroj veri vrate dijalogu pod okriljem Evropske unije.

Prema njegovim rečima, stabilno Kosovo je od suštinskog značaja za regionalnu stabilnost i bezbednost.

Istakao je da su nedopustivi nasilje koje se u maju dogodilo nad pripadnicima Kfora u kom su povređena 93 vojnika NATO i ozbiljan napad na Kosovsku policiju u Banjskoj.

Dodao je da se moraju utvrditi činjenice, a da počinioci moraju da budu privedeni pravdi.

Beograd i Priština moraju preduzeti mere u cilju deeskalacije situacije i suzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja, rekao je Romano.

Dodao je da NATO pozdravlja skorašnje pozitivne korake po pitanju registarskih tablica i mape puta za energetske sporazume i pozvao obe strane da se uključe u dijalog pod okriljem EU, „jer je to jedini način za rešavanje otvorenih pitanja i pronalaženje rešenja koja uvažavaju prava svih zajednica“.

Romano je ukazao da se i u Bosni i Hercegovini vidi rast tenzija, „retorika razdora i secesionističke pretnje, koji ugrožavaju reforme i podrivaju stabilnost“.

Naglasio je da je to zabrinjavajući i neprihvatljivi trend koji prkosi tekstu i duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dejtonski sporazum se mora poštovati, a NATO nastavlja da u potpunosti podržava rad Kancelarije visokog predstavnika i nastavlja da pruža podršku reformskim naporima BiH i njenom evroatlantskom putu, rekao je Romano.

Comments

Pročitaj još