• Početna>
  • Vesti>

Konferencija o bezbednosti novinara: Svaki incident, u kojem je ugrožena bezbednost novinara razlog za zabrinutost

Foto: Radio Mitrovica sever

U Beogradu je juče održana Regionalna konferencija o bezbednosti novinara, koju je organizovala OEBS Misija u Srbiji u saradnji sa Stalnom radnom grupom za bezbednost novinara i uz podršku delegacije EU u Srbiji. Na konferenciji su pored novinara učestvovali i javni tužioci država zapadnog Balkana.

Konferenciju je otvorio šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu rekavši “da je svaki incident, u kojem je ugrožena bezbednost novinara razlog za zabrinutost“, kao i da „napadi na novinare ugrožavaju osnovne principe demokratije“.

On je podsetio da su se u Srbiji dogodila tri ubistva novinara – Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, od kojih dva nisu rešena, dok to što su okrivljeni za ubistvo Ćuruvije odlukom Apelacionog suda u februaru ove godine oslobođeni – izaziva ozbiljnu zabrinutost.

“Napadom na novinare sloboda govora je ugrožena a medijski radnici plaćaju visoku cenu”, rekao je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre. On je dodao da su tačne informacije osnov demokratije.

O bezbednosti novinara i novinarskoj solidarnosti, na konferenciji su govorili novinari Branko Čečen i Jelena Petković.

Petković je naglasila da svaki dan učimo, a u ovom regionu nikako da savladamo, da će nam ono što smo juče odlučili da zaboravimo, napraviti ogromne probleme danas, a katastrofalne u budućnosti. U svom obraćanju, izmedjuostalog, ona se osvrnula i na ubijene novinare na Kosovu.

“U periodu od 1998 do 2005 ubijeno je i nestalo 18 novinara i medijskih radnika na Kosovu. Samo je jedan od tih zločina procesuiran pred Međunarodnim sudom u Hagu u okviru drugih predmeta. Očigledno je da nema nikakve političke volje da se ti zločini reše, jer je taj tragičan niz imena, Albanaca i Srba, dodatno zatamničen i u preplitanju nadležnosti i ingerencija vladavine prava. Od doba rata preko preuzimanja vladavine prava od strane Ujedninjenih nacija na Kosovu, preko Misije Euleks – naše kolege su dvostruke žrtve i zločinaca i neefikasnih istraga. I mnogi su godinama okretali glavu, a mnogi i to danas čine. Evropska federacija novinara (EFJ) je usvojila dve rezolucije posvećene ovoj temi. Prvu 2018. koja su predložili Udruženje novinara Srbije, Asocijacija novinara Kosova, Nezavisno udruženje novinara Srbije i SINOS i i drugu 2021. godine, a kojom se traži formiranje međunarodne ekspertske Komisije koja bi istražila ubistva i kidnapovanja novinara na Kosovu. Tri godine kasnije, komisije još nema. I potrebna je pomoć svih nas da ne dozvolimo da ovi zločini padnu u zaborav”, kazala je novinarka Jelena Petković.

Nakon uvodnog dela usledila su dva panela na kojima se govorilo o mehanizmima za zaštitu novinara. Na prvom su govorili novinari članovi radnih grupa za bezbednost novinara a na drugom javni tužioci iz zemalja zapadnog Balkana.

Konferencija je završena diskusijom o SLAPP tužbama koju je vodio predsednik Asocijacije novinara iz Zagreba, Hrvoje Zvonko.

Sa Kosova na konferenciji ucestvuju predsednici Asocijacije novinara Kosova, UNS Kosovo i glavni i odgovorni urednik Radio Gorazdevca.

Comments

Pročitaj još