• Početna>
  • Vesti>

Zlatno pero Beograda u Kosovskoj Mitrovici: Inspiracija i inovacija u ilustracijama

Foto: Radio Mitrovica sever

U Galeriji fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici večeras je otvorena izložba ilustracija „52. Zlatno pero Beograda – 17. Međunarodni bijenale ilustracije”.

Ovogodišnje 52. Zlatno pero Beograda, kroz različite stilove i prikaze, okupio je 122 umetnika iz zemlje i inostranstva. Ovo je ujedno najstarija i jedna je od najznačajnijih manifestacija Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

Prodekan likovnog odseka Fakulteta umetnosti Suzana Vučković rekla je da izložba nosi naziv 52. Zlatno pero ali takođe i 17. Međunarodni bijenali i ilustracije, iz razloga što je od 1990. godine ova izložba organizovana u dva dela. Prva je bila jugoslovenskog, a druga međunarodnog karaktera.

Šef katedre za grafički dizajn Nevena Popović je otvorila izložbu i izrazila je veliko zadovoljstvo povodom ostvarene saradnje sa Udruženjem likovnih umetnika primenjenih umetnosti dizajnera Srbije. Ona je dodala da je Udruženje ustupilo radove sa međunarodne izložbe, koja je krajem prošle godine održana u Konaku kneginje Ljubice.

„Izložba se pokazala kao izuzetno interesantna za naše studente. Bilo je jednostavno organizovati transport ovakve izložbe i prikazati veliki broj radova koji su pristigli ne samo od domaćih autora, već i autora iz Irana, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Švajcarske i Velike Britanije“ rekla je Popović.

Popović je rekla da niko iz Udruženja nije mogao da prisustvuje večerašnjem otvaranju izložbe, i izrazila nadu da će u ovoj akademskoj godini ovo udruženje biti gost Fakulteta umetnosti.

Ilustracija u likovnoj umetnosti je vizuelno prikazivanje ili interpretacija teksta, ideje ili koncepta putem crteža, slika ili grafika. Obično se koristi u knjigama, časopisima, reklamama, stripovima, kako bi vizuelnim elementom upotpunila tekst ili priču.

Izložba je organizovana u saradnji sa Udruženjem likovnih umetnika primenjenih umetnosti dizajna Srbije, koje je prošle godine obeležilo 70 godina svog postojanja.

Kustos postavke je David Vartabedijan, koji je i najzaslužniji što su se ove ilustracije našle u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

Pročitaj još