• Početna>
  • Vesti>

Predstava „Zmajovini pangalozi“ značajan deo repertoara Narodnog pozorišta Priština

Foto: RTV Gračanica

Povodom premijere dečije predstave „Zmajovini pangalozi“, koju je Narodno pozorište Priština radilo u saradnji sa studentima Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici i Domom kulture Gračanica, održana je konferencija za štampu na kojoj su akteri govorili o značaju saradnje i o samoj predstavi, koja će premijerno biti izvedena sutra.

Predstava „Zmajovini pangalozi“ rađena po tekstu Ivane Dimić  je priča o problematičnom dečaku Pura Moci, o njegovim iskušenjima i stradanjima, o sukobima sa strogim učiteljem Rajicom, kome je omiljena pedagoška prečica batina. Ovo je još jedna u nizu predstava rađenih u saradnji sa Fakultetom umetnosti u Kosovskoj Mitrovici i Domom kulture Gračanica.

Direktor Narodnog pozorišta Predrag Radonjić istakao je da je ova predstava predstavlja značajan deo repertoara ovog pozorišta.

„Naši studenti ovde su dočekani kao pravi, profesionalni glumci, kao željena bića. Oni će u velikom broju predstava koje budu odigrali moći da zaista steknu praksu u kontaktu sa publikom“, rekla je profesorka Andrijana Videnović.

Reditelj predstave Igor Damnjanović ističe da će se ovim delom na svojevrstan način današnjim školarcima predstaviti vreme u kome su batine, kao vaspitna mera bile svakodnevnica, a junaci predstve, likovi Zma Jovinih pesama, bez obzira na batine koje trpe, prolaze najlepše delove svog odrastanja u kojima se dešavaju njihove prve ljubavi.

Predstava „Zmajovini pangalozi“ biće premijerno izvedena sutra na matičnoj sceni Narodnog pozorišta Priština u Domu kulture u Gračanici.

Comments

Pročitaj još