Veče ljubitelja gusala i epske poezije na FTN-u

Foto: TV Most

U organizaciji Udruženja guslara, zdravičara i epskih pesnika „Banović Strahinja“, a pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, sinoć je u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka održano tradicionalno guslarsko veče na kojem su učestvovali guslari iz Udruženja guslara „Mina Radović“ iz Podgorice i „Karađorđe“ iz  Kragujevca.

Na tradicionalnom instrumentu koji je igrao važnu ulogu u istoriji srpske epske poezije, publici su se pored domaćina predstavili i guslari iz Podgorice i Kragujevca.

Mijat Kuč, iz Udruženje guslara „Karađorđe” iz Podgorice kaže da se guslarstvom bavi 45 godina.

„Guslao sam u Kosovskoj Mitrovici tri do četiri puta, bio je Festival gusala gde sam bio šesti i zaista ovaj grad  mi je omiljen zato što sam nekada radio u njemu“, kaže za TV Most Kuč.

„Mi smo pobratimi sa vašim društvom iz Kosovske Mitrovice i dolazimo svake godine tradicionalno. Uvek se održi neko guslarsko veče, a posle toga održi se slava društva“, navodi Radule Radojević iz Udruženja guslara „Mina Radović“ iz  Podgorice.

Od kako je 2018. godine pevanje uz gusle na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa sve je više  mladih koji se interesuju za ovaj instrument.

„Ovo mi je prvi put da sam ovde, a bavim se tri godine. U našoj kući imali smo gusle, deda je slušao, privuklo me je i počeo sam time da se bavim“, rekao je Novak Golubović iz Udruženja guslara „Mina Radović“ iz Podgorice.

Stanko Adžić, sekretar udruženja Banović Strahinja „Severna Mitrovica“, istakao je da udruženje broji desetak- petnaest članova i da postoji zainteresovanost mladih da se bave ovim instrumentom.

Ljubitelji gusala i epske poezije uživali su u večeri koju je organizovalo Udruženja guslara, zdravičara i epskih pesnika „Banović Strahinja“ pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još