• Početna>
  • Vesti>

Netačno: Kolaps Kijeva i Zapada, Rusija jača nego ikad!

Shutterstock/EPA

Na  drugu godišnjicu od početka rata u Ukrajini, mediji su preplavljeni  vestima, tekstovima i analitičkim člancima, a prosečni čitalac koji bi na osnovu vesti u medijima trebalo da zaključi šta se bar približno tačno dešava, u tome zasigurno ne bi uspeo.

Za jedne invazija na Ukrajinu, za druge specijalna vojna operacija. Spekuliše se o broju žrtava, toku rata, zalihama oružja, i jedni i drugi obećavaju pobedu, a lažne vesti se šire brzinom svetlosti kako u medijima, tako i na brojnim društvenim mrežama i kanalima.

I dok je u video obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio da će Ukrajina pobediti Rusiju kada rat uđe u treću godinu, portal Infomer tvrdi da je Kijev u kolapsu. Zelenski se u subotu sastao sa premijerima Italije, Kanade i Belgije, te šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koji prisustvuju obeležavanju dve godine rata,

Ovo mesto je simbol neuspeha Moskve, simbol ukrajinskog ponosa”, rekla je italijanska premijerka Đorđa Meloni. Portal Informer, na drugu godišnjicu sukoba Rusije i Ukrajine objavio je tekst pod naslovom “Kolaps Kijeva I Zapada, Rusija jača nego ikad! Prošle su dve godine od početka Putinove specijalne operacije u Ukrajini.

U tekstu koji obiluje proizvoljnim informacijama, veličanjem Rusije i ruskog predsednika Vladimiri Putina, kaže se još i da je Evropa u energetskom i ekonomskom problemu, a Rusija i Putin jači nego pre dve godine “kada su pokrenuli specijalnu vojnu operaciju”.

Informer navodi i da je sukob počeo 2014. godine i da se „ulazi u desetu godinu vanrednog ratnog stanja u Ukrajini“. Navode i da situacija nije izgledala niada bezizlaznije po Kijev. A da su izgledi Ukrajine sumorni. Takođe, bez pozivanja na bilo koji relevantni izvor kažu da „procene“ govore da u Ukrajini nema više od 20 miliona stanovnika,  a da ih je prema podacima Svetske banke 2021. bilo 43, 79 miliona. Veličanje Rusije , napredak u svakom smislu uprkos kako ističu 12 hiljada sankcija, drastičan ekonomski rast, i rusko vladanje svetskim energetskim i prehrambenim tržištima samo su neke od nepotkrepljenih izjava argumentima.

Ovaj portal odlazi i korak dalje tvrdeći da je svetu jasno da Rusija ne može biti poražena, te da Vašington, odnosno Džo Bajden i njegova administracija, nemaju nameru da prekinu rat u Ukrajini i da su sve resurse usmerili da izgine što više ljudi s obe strane fronta, a da je cilj da dugim ratom iscrpi Rusiju, a od Ukrajine šta ostane, pišu.

Međutim, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u subotu je rekao da situacija ostaje izuzetno ozbiljna, ali da je zapravo cilj predsednika Rusije Vladimira Putina da dominira Ukrajinom i da nema naznaka da se priprema za mir.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Lajen napisala je na X mreži  da više nego ikad stoje čvrsto uz Ukrajinu, i to finansijski, ekonomski, vojno i moralno, dok zemlja konačno ne bude slobodna.

Tekstovi koji obiluju informacijama koje veličaju jednu stranu u sukobu, a  čija je istinitost upitna, budući da nisu potkrepljene činjenicama, ciljano manipulišu čitaocima dovodeći ih u zabludu u vezi sa ratom koji traje. Takođe, tvrdnje da je  za to što rat ulazi u treću godinu odgovoran američki predsednik i njegova administracija i da resurse usmeravaju „ da izgine što veći broj ljudi“ su vrlo ozbiljne i krše pravo javnosti na istinito i tačno informisanje.

Novinarka N1 Sanja Sovrlić komentariše ovakav način izveštavanja.

Comments

Pročitaj još