• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM i Srpska lista: Grupa srpskih mladića napadnuta u Lapljem Selu

Foto. Kim, arhiva

Kancelarija za Kosovo i Metohje saopštila je da su sinoć u Lapljem Selu, ispred Srednjoškolskog centra, dva Albanca naoružana noževima, napali grupu srpskih mladića. Prema informacijama, iznetim u saopštenju, nema povređenih.

“Sinoćnji mučki napad, pretnje i provokacije po etničkoj osnovi na petoricu srpskih mladića u Lapljem Selu kod Gračanice, od strane dvojice Albanaca, direktna su posledica politike mržnje koju svakodnevno generiše Priština. Na meti ekstremista našla se srpska omladina i oni tek pukom srećom nisu povređeni u incidentu, u kom su na njih od strane Albanaca potezani noževi, sa očiglednom namerom da budu i upotrebljeni” navedeno je u saopštenju.

Ovaj događj je, kako ističu u tekstu, uneo ogromnu zabrinutost i strah u srpsku zajednicu koja živi u Gračanici. Dalje iz Kancelarije konstatuju da se roditelji sa pravom pitaju kako smeju decu da puste bez pratnje napolje.

“Sve češće na meti ekstremnih Albanaca nalaze se srpska deca koja nemaju prava na mirno i bezbrižno odrastanje samo zato što nose srpsko ime i prezime” dodaje se.

Iz Kancelarije i u ovom slučaju pozivaju međunarodnu zajednicu da reaguje.

“Ovakvoj šovinističkoj, ekstremističkoj politici Prištine koja eskalira svakoga dana i generiše opasne etničke incidente prema svemu srpskom, međunarodna zajednica mora da stane na put, uz jasnu osudu i reakciju na sinoćnji napad. Zahtevamo da počinioci ovog gnusnog incidenta budu privedeni, uz pritisak na Prištinu da prekine sa politikom nekažnjavanja, jer ona samo dodatno stimuliše izgrednike” kažu iz Kancelarije.

Srpska lista: Ključna uloga po pitanju zaštite srpskog naroda i bezbednosti leži u rukama međunarodne zajednice

Iz Srpske liste napominju da nema dana da srpski narod na KiM ne doživi neki oblik nasilja i maltretiranja.

“Pukom srećom i prisebnošću dvojice srpskih mladića ovaj napad nije imao za rezultat njihovo povređivanje. Ipak, na prostoru centralnog Kosova i Metohije naši sunarodnici su zabrinuti zbog ovog događaja, posebno jer su u pitanju deca. Više smo nego sigurni da je ovaj napad posledica, sada već višegodišnje represije i antisrpske politike režima Aljbina Kurtija u Prištini koji i sam čini sve da ugnjetava srpski narod i protera ga sa ovih prostora” kažu iz Srpske liste.

U saopštenju i oni pozivaju međunarodnu zajednicu na odgovornost.

“Imajući u vidu stanje u ovom društvu, ključna uloga po pitanju zaštite srpskog naroda i bezbednosti leži u rukama međunarodne zajednice i njenih predstavnika koji su u obavezi da garantuju mir i bezbednost svim građanima. Nema mesta priči o drugom ili trećem nivou odgovora ako je više nego jasno da kosovske institucije nisu zaiteresovane da rade svoj posao i zaštite prava srpskog naroda, štaviše, često su i deo pritiska na naše građane, a njihovi pripadnici vinovnici incidenata u kome stradaju naši sunarodnici južno i severno od Ibra. Setimo se da ničim izazvan napad i upucavanje Miloša i Stefana Stojanovića je još uvek bez odgovornih iza rešetaka” poručuju iz Srpske liste.

Comments

Pročitaj još