• Početna>
  • Vesti>

Sara Apostolović i Jana Milenković u Akvarijusu: Savremena interpretacija tradicije

Foto: Radio Mitrovica sever

U ambijetnu Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici dve talentovane umetnice iz Beograda oduševile su mitrovačku publiku svojim izvanrednim umetničkim prikazom.

Ove dve umetnice su bile gošće Akvarijusove druge po redu Mitrovačke umetničke rezidencije, koja je organizovana u okviru programske celine „Art terapija“, koji podržava UNMIK.

Sara Apostolović, poznata po svojim istraživačkim radovima u oblasti performansa, predstavila je svoja dva rada, koja istražuju i prikazuju događaje iz istorije srpskog društva, njenu mitologiju i nacionalni karakter.

Posetioci su bili u prilici da pogledaju dva rada, prvi koji se zove „1813.“ a koji je inspirisan mitološkim događajem, koji se desio nakon Prvog srpskog ustanka u selu Skela od Obrenovca usled napada Turaka na Srbiju, kada je 50 žena držeči se zajedno za ruke skočilo u reku Savu, i time sačuvale svoju čast.

„Na neki način bili smo inspirisani time i napravili jedan kolektivni ženski događaj preplivavanja te reke, koji smo snimili“ rekla je Apostolović.

Drugi rad ove umetnice nosi naziv „Lov na hajduka“ i oslikava pristup žene prema muškarcu.

„U tom performansu žene prolaze kroz jednu pećinu, koja se zove Rajkova pećina, a koji je inače bio hajduk. One prolaze kroz pećinu i doline, svaka u svojoj borbi u pronalasku za idealnim muškarcem. One nose iste haljine, koje simbolizuju isti proces pronalaska, dok venčanice koje nose predstavljaju simbol predaje jednom muškarcu. Ovde je predstavljena kao venčanica, koja je kostim u borbi za pronalaskom muškarca“ navela je autorka.

Jana Milenković koja se od 2014. godine bavi savremenim plesom, koreografijom i  performansom na umetničkoj sceni predstavila se predstavom „Kolo“. Kaže da iako dolazi iz sveta plesa i koreografije, polako kreće da istražuje ostale platforme, u koje spadaju digitalizacija, video i vizuelni materijal.

„Predstava se bavi savremenim manifestacijama zajedništva i propitivanjem ustaltjenih plesnih praksi koje su nama kulturološki vrlo bliske, kao što je kolo. To je pre svega ono nekonvecionalno kolo koje često viđamo na proslavama i koje je nama vrlo blisko. U samom istraživanju smo ubacili koreografske elemente koje smo pronalazili u raznim srpskim kolima. Pre svega tema istraživanja je nematerijalno kulturno nasleđe. Jednostavno, mi smo kroz koreografije propitivali kako nešto tradicionalno može da se konstitualizuje u savremenom trenutku“ navela je Milenković.

Ova umetnica iz Beograda kaže da veza između tradicionalnog i savremenog itekako postoji, ali da je svako na svoj način doživljava i neguje.

„Tu vezu negujemo svako na svoj način. Institucije je neguju na svoj način, ali to nije bio moj fokus istraživanja već kako ga društvo i zajednica neguje. Jednostavno, to mi je i dalje inspiracija, taj projekat se i dalje razvija a tema je izuzetno potentna i beskonačna, a samim tim može da se uvek obnavlja i širi“ kazala je Milenković.

Dolazak u Kosovsku Mitrovicu ocenila je kao izuzetno inspirativan i emotivan.

„Moj lični motiv da dođem ovde jeste taj što su moji koreni sa Kosova i Metohije, moja baka je rođena ovde a ja ranije nikada nisam dolazila. Ovo je veoma emotivno i inspirativno za mene. Inspirisana sam svim ljudima koje sam ovde upoznala kao i svim onim što smo uspeli da vidimo. Jako bitna stvar za autora, ali i za svakog pojedinca da prosto poseti Kosovo i Metohiju i doživi adrenalin i energiju koja je ovde prisutna“ rekla je Jana Milenković.

Sara Apostolović kaže da je 2018. godine bila na Kosovu i Metohiji, kada se bavila fotografijom i fotografisanjem pejzaža u kojima su se dogodile najveće bitke za oslobođenje Srbije. Navodi da fotografisanje Gazimestana nikako nije mogla da izostavi.

„Kada sam došla na Gazimestan, to je bio samo jedan dan i bila sam veoma kratko, ali sam sebi rekla da ja moram da se vratim da radim ovde. Nisam bila sigurna šta, nisam bila sigurna kako, ali mogu da kažem da rad, koji smo mi snimili, je prvi put da smo uključili muškarce, ako govorimo o samim performansima. Muškarci su bili prisutni u mojim fotografijama ranije, ali ovo je prvi put da smo uključili muškarce jer govorimo o kolektivu, ne samo ženskom već nacionalnom kolektivu“ rekla je Apostolović.

U muzičkom programu u nastavku večeri nastupio je bend „Jazzwa“ iz Raške, koji je posetiocima Akvarijusa pružio nezaboravnu atmosferu i savršen zvuk.

Tokom svog boravka na Kosovu i Metohiji, ove dve autorke su stvorile novo originalno delo, koje će biti predstavljeno krajem maja meseca, na završnoj multimedijalnoj izložbi.

Ovaj susret dve umetnice iz Beograda u Kosovskoj Mitrovici bio je ne samo prilika za uživanje u izuzetnom umetničkom talentu, već i za jačanje kulturnih veza i razmena između različitih zajednica. Njihov scenski portret ostaje kao inspiracija za dalje istraživanje i otkrivanje umetničkih potencijala.

Comments

Pročitaj još