• Početna>
  • Vesti>

Lajčak u Rimu o dijalogu Beograda i Prištine i predstojećim koracima

Foto Fejsbuk( Miroslav Lajčak)

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je u Rimu imao niz sastanka sa italijanskim zvaničnicima o najnovijim dešavanjima u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, širim regionalnim pitanjima i narednim koracima u predstojećoim mesecima.

Miroslav Lajčak je u objavi na Fejsbuku naveo da je juče razgovarao sa diplomatskim savetnikom italijanske premijerke Fabricijom Sađiom, zamenikom generalnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Karlom Lo Kašom i direktorom za Jadran i Balkan Andreom Kaskoneom i najavio da će danas o tome razgovarati sa političkim rukovodstvom Malte.

“Zahvalan sam na kontinuiranoj podršci Italije i bliskoj koordinaciji u našim zajedničkim naporima. Iz Rima ću se uputiti na Maltu na još jednu seriju važnih konsultacija“, naveo je Lajčak.

On je podsetio da je ranije ove nedelje u Briselu razmenio nove informacije o situaciji u dijalogu Beograda i Prištine sa izvestiocem Komiteta za politička pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dorom Bakojani, dodajući da je “najintenzivniji” deo prošle sedmice bila Minhenska bezbednosna konferencija.

“Učestvovao sam na više događaja fokusiranih na Zapadni Balkan, uključujući javnu panel diskusiju o budućnosti Zapadnog Balkana, gde sam istakao hitnu potrebu za normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije”, napisao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa je fundamentalna za stabilnost regiona, ekonomski razvoj i napredak ka Evropskoj uniji.

Comments

Pročitaj još