• Početna>
  • Vesti>

Barjaktari za Albanian post: Nemamo zakon koji izričito određuje da je jedina valuta na Kosovu evro

Foto: Ilustracija (pixabay)

Mnoštvo zakona koje je donela aktuelna vlada u Prištini pokazalo se kao neustavno, piše Albanijan post i ocenjuje da je Centralna banka Kosova donošenjem najnovije uredbe koja zabranjuje upotrebu dinara na Kosovu očigledno prekoračila svoja ovlašćenja.

Advokat Ardian Bajraktari ocenio je za Albanijan post da je uredba Centralne banke Kosova protivna zakonu. On je naveo da je ustavom Kosova predviđeno da skupština Kosova koja valuta se koristi na KiM, ali da skupština to do danas to nije uradila, pa pravno gledano evro nije zvanična valuta na Kosovu.

“Koliko znam, mi nemamo zakon koji izričito određuje da je jedina valuta na Kosovu evro”, rekao je Bajraktari.

Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba koju je usvojila Centralna banka Kosova, a prema kojoj je jedina valuta u kojoj mogu da se vrše gotovinska plaćanja evro, što znači ukidanje dinara. Uredba dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.

Narodna banka Srbije saopštila je ranije da privremena samouprava na KiM ni u kom slučaju nije ovlašćena da proklamuje evro, niti bilo koju drugu stranu valutu, jedinom dozvoljenom valutom na području KiM.

NBS je saopštila da na KiM u ovom trenutku ne postoji nikakva druga zvanično uspostavljena valuta, niti je to evro, što potvrđuju i EU i Evropska centralna banka u svojim javno dostupnim informacija, jer evro ne mogu izdavati, niti uvesti kao valutu zemlje koje nisu članice Evropske unije i ne ispunjavaju “kriterijume iz Mastrihta” za pristupanje evrozoni.

Comments

Pročitaj još