• Početna>
  • Vesti>

Adžić: Ugostićemo dobre guslare, publika će imati šta da čuje

Foto Radio Mitrovica sever

Jedino Udruženje guslara , zdravičara i epskih pesnika  na teritoriji Kosova i Metohije, “Banović Srahinja iz Kosovske Mitrovice, bar jednom godišnje građanima Zvečan, Leposavića, Mitrovice i Zubinog Potoka upriliči manifestaciju kao što je Guslarsko veče koje će se održati sutra u 18 časova u Amfiteatru fakulteta Tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici.

Sekretar Udruženja guslara Stanko Adžić, za Radio Mitrovica sever kaže da je povod ovoga puta slava udruženja, Sveti Sava drugi arhiepiskop srpski.

“Tom prilikom organizujemo guslarsko veče u saradnji sa našim gostima pobratimskim udruženjem „Vojvoda Mina Radović“ iz Podgorice i Udruženjem „Karađorđe“ iz Kragujevca. Nastupiće 10 do 15 guslara, tako da će posetioci imati šta i da čuju i da vide”, kaže Adžić

Saradnja među udruženjima iz Crne gore i centralne Srbije znači udruženju “Banović Strahinja” i pokretač je mnogih ideja za organizovanje kulturnih manifestacija uz zvuke gusala.

„Mi smo kao udruženje osnovani 2009 godine i od tada se trudimo da svake godine  organizujemo dve ili tri slične manifestacije, ukoliko za to imamo podršku. Podrška za sada ne izostaje i svesni su oni koji nam je pružaju koliko je značajno da na našim prostorimo jedno ovakvo udruženje treba da postoji.

Pobratimsko udruženje iz Podgorice je jedno od najvećih i najmnogobrojnih udruženja u svim zemljama gde se srpske gusle čuju. ” Mi smo sa njima pobratimi od 2015. godine i saradnj traje do danas”, s ponosom ističe Adžić.

Gusle su 2018. Godine  proglašene za kulturno nematerijalno nasleđe Srbije na UNESCO- ovoj listi i taj momenat je doveo do promocije ovog instrumenta i želje kod mladih ljudi da  sviraju gusle i postaju novi članovi udruženja “Banović Strahinja”.

“Naši pobratimi iz Podgorice, Udruženje guslara „Vojvoda Mina Radović“, dolaze uvek kod nas u velikom broju i to su veliki guslari i vrhunski izvođači. Ove godine  imamo priliku da ugostim pored Radula Radovića, Krsta Anđelića predsednika  guslarskog udruženja „Dušanovo carstvo“ u Crnoj Gori, mladog  Novaka Golubovića i  nama dragog gosta Željka Martinovića koji je imao prilike da se druži sa guslarom Slavkom Goranovićem a izrazio je želju da dođe i prvi put bude na našoj manifestaciji”, dodaje Stanko Adžić

S obzirom na različita podneblja odakle dolaze gosti, interesovalo nas je dali se i repertoar u izvođenju razlikuje.

„Repertoar je uglavnom isti to je zbirka pesama koje su skupili Vuk karadžić i Njegoš. Sada imamo i novijih epskih pesama  novijih pesnika u repertoaru. Oni opisuju događaje iz  istorije modernijeg vremena, recimo proteklih 20 godina. Mi se trudimo da privučemo mlade ljude  da počnu da sviraju ovaj tradicionalni srpski instrument, upravo kroz ovakve večeri i druženja. Na primer naše pobratimsko udruženje ima najveću školu gusala koja broji oko 50 članova, dok naše udruženje broji četiri mlada guslara i ja se nadam da će se jedan od njih predstaviti publici u subotu.

 U Savezu guslara, čiji smo mi član postoje propozicije kojih se pridržavamo, na  takmičarskim nastupima pravilo je da guslar u polufinalnim takmičenjima zna 30 do 50 stihova a u fnalnim i do 90. U svakom slučaju jedan dobar guslar  bi u svom repertoaru trebao da poznaje oko par hiljada stihova a toje pedesetak ne celih epskih pesama”, objasnio je.

Stanko Adžić kaže da je narodna nošnja takođe obavezni deo guslarskog nastupa. Na večerima guslara , izvođači se pojavljuju u različitim nošnjama  u zavisnosti iz kog kraja i područja dolaze.

“Sutra na primer, očekujem da vidim guslare iz Kragujevca u nošnji vožda  Karađorđa”.

On se zahvalio na kraju pokroviteljima, Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica, Studentskom centru Priština, ljudima dobre volje koji su pomogli i pozvao ljubitelje gusala da prisustvuju guslarskoj večeri u Amfiteatru Fakulteta Tehničkih nauka sutra u 18 časova.

Comments

Pročitaj još