• Početna>
  • Vesti>

U srpskim sredinama na Kosovu nema suspektnih na morbile; veliki kašalj potvrđen kod jedne osobe, ali ima ga znatno više

Foto: Radio Mitrovica sever

U srpskim sredinama na Kosovu za sada nema prijavljenih sumnji na male boginje, izjavila je za Radio Mitrovica sever epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica dr Desanka Novaković.

“Nisu nam prijavljeni suspektni na morbile. Redovno pratimo situaciju i u kontaktu smo sa pedijatrima i ostalim specijalistima” kaže dr Novaković.

Međutim, u cirkulaciji je virus velikog kašlja. Iako su krajem prošle godine potvrđena dva slučaja, a pre par dana još jedan, dr Novaković napominje da je njegova raširenost daleko veća, ali da se zbog uglavnom blaže kliničke slike, ne traži potvrđivanje prisustva ovog virusa.

“Mi smo u kontaktu sa pedijatrima. Oni nam potvrđuju da je broj dece koja se javljaju sa tipičnim simptomima velikog kašlja u porastu, ali da se u većini slučajeva javlja sa blažom kliničkom slikom, tako da nema potrebe da se virus potvrđuje”.

Pre svega par dana, potvrđen je virus velikog kašlja kod deteta sa područja opštine Zubin Potok. Radi se o nevakcinisanoj osobi.

Istovremeno, u cirkulaciji su i grip, korona ali i sezonske prehlade – respiratorne i stomačne.

Preporuka za zaštitu i suzbijanje virusa uvek je ista – izbegavati kolektiv, održavati redovnu ličnu hugijenu, voditi računa o ishrani, ali pre svega – vakcinisati se.

“Vakcinacija nam je u strahovitom opadanju. Posebno zabrinjava da se roditelji sve češće odlučuju za nepoštovanje kalendara redovne vakcinacije dece, kako DiTePer, tako i MMR vakcinom. Bojim se da ćemo se usled tako neodgovornog ponašanja, naći u situaciji da se borimo sa skoro iskorenjenim bolestima” kaže dr Novaković.

Ovakvo ponašanje roditelja, smatra veoma neodgovornim, jer vakcine, čak iako se pojavi, bolest drže pod kontrolom. Šansa da dođe do komplikacija, daleko je manja.

“To je, usuđujem se da kažem, sebično – odbijati da zaštitite decu vakcinama, koje ste i sami primili i zahvaljujući kojima ste bili zaštićeni” dodaje.

U poslednjih sedam dana, u Beogradu su registrovana tri slučaja malih boginja. Najpre kod mladića (19) koji je hospitalizovan zbog upale pluća usled morbila, a potom i kod žene (46) sa blažom kliničkom slikom i četvorogodišnjeg deteta. Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, od njih troje, jedino je žena vakcinisana.

Comments

Pročitaj još