• Početna>
  • Vesti>

Rakočević: Nema dinara i niko ne zna na koju će stranu

Foto: Kim

“Oduzimanje dinara i zabrana dinara je jedna od onih mera koja sračunato govori – udarićemo na te životne nijanse i uništiti do kraja, i to će ih valjda naterati da odu”, objašnjava novinar Živojin Rakočević trenutnu situaciju sa uticajem Uredbe Centralne banke Kosova na živote kosovskih Srba.

On kaže da je kompletan život Srba u većinski srpskim sredinama na Kosovu obuhvaćen merama Vlade Kosova.

“Prvo smo izgubili prava i slobode, a sada se direktno utiče na naš život. Dakle, nema srpskih proizvoda, nema dinara, nema novina”.

Podseća da je nakon odluke o zabrani uvoza robe iz Srbije sada uvdena zabrana upotrebe dinara.

“Sada se navikavamo na to da nemamo dinare i niko od ovih penzionera ne zna na koju će stranu, niko ne zna kako je moguće da nešto što je sasvim legalno i u osnovi beznačajno a deo je i sastav života kao što vazduh dišemo, kako se može bez toga, kako da uđete u prodavnicu, čije proizvode uzimate, kako da odete tamo gde ste navikli, da imate neku elementarnu sigurnost”, kaže Rakočević koji je i direktor Doma kulture Gračanica.

Na pitanje kako funkcioniše institucija u kojoj je on direktor i da li zaposleni primaju plate, Rakočević kaže da je ovo “period kada niko ništa ne zna i u tom periodu je sve moguće”.

“Sve mere koje se preduzimaju su stvar individualne primene. Ono što je najvažnije jeste da se fizički onemogući dolazak dinara i u tom trenutku mi po dubini teritorije prosto ostajemo kao neko ko kaže “pa dobro, to se tamo negde desilo i svaki pojedinac van sistema, van bilo kakve planirane akcije mora da rešava svoju muku i svoj problem”. Neko će da ide u centralnu Srbiju, neko će da ide na bankomate sa procentima ovdašnjim, neko će da se dovija, da skuplja neke papire, nekoga već zovu u banke, neki ljudi još dolaze tu ispred pošte pa nešto čekaju”.

Naglašava da su osim Srba ovim merama pogođene i druge etničke zajednice na Kosovu koje dobijaju sredstva iz Srbije.

“Mi moramo da budemo svesni da desetine hiljada Albanaca, Goranaca, Turaka takođe trpe zbog ove mere koja nikakvog smisla nema ali kada se ideologija uvede u život ona će vam uzimati od života”.

Dodaje da sve uvedene mere od strane kosovskih institucija koje su uvedene ne utiču na poboljšanje života, već su u pitanju, kako ističe, ideološke mere sistema koji ne može da podnese da postoji drugi sistem. Negativan odnos prema drugome je osnova njegovog sadržaja, zaključuje Rakočević.

Comments

Pročitaj još