• Početna>
  • Vesti>

Petar Božović u Gračanici: Dođite da vidite odakle ste

Foto: Kim

„Ovde dođite da vidite odakle ste, pa ćete sa tim osećanjem imati jedan čvršći stav u odnosu na druge kada budete pričali sa njima“, kazao je čuveni srpski filmski, pozorišni i televizijski glumac Petar Božović nakon što je govorio misli Svetog Nikolaja Velimirovića i Njegoševu „Luču mikrokozmu“, ali i tekstove Matije Bećkovića u Domu kulture u Gračanici.

Proslavljeni dramski umetnik je pozvao posvetne radnike i Ministarstvo kulture da decu iz centralne Srbije ne odvode na ekskurzije u Rim i Beč, već na Kosovo da vide crkve.

„Deca Kosova su odrasli ljudi. Ona, nažalost, nemaju detinjstvo i nemaju mogućnost da se maze i opuste, ali ona su u odnosu na tu detinju iskrenost koju imaju po prirodi i zrelost koju im je život nametnuo, mislim da bi celo srpstvo trebalo da ih ima kao ikone i da se ugleda na njih. Siledžije su siledžije i oni otimaju, ali naša duhovna snaga je toliko jaka na Kosovu”, poručio je Božović.

Branislav Baćević, vlasnik firme „Transportšped”, ujedno i pokrovitelj Božovićevog programa, a kako se još predstavio i „zaljubljenik u Kosovo“, kazao je da jednom godišnje uvek izdvoji vreme da dođe na Kosovo i dovede ljude koji tu nikada nisu bili.

„Dolazim da razbijem iluziju nekima tamo da je Kosovo teritorija. Nije Kosovo teritorija, ono je naše srce i duša. Napravio sam program sa Petrom, dogovorio se sa Živojinom Rakočevićem (direktorom Doma kulture ‘Gračanica’) da nedelju dana provedemo na Kosovu i pokušamo da vas uveselimo sa po nekim trenutkom, da vidite da mislimo o vama i za vas”, rekao je on i dodao:

„Vi ste ovde divni, mi smo nikakvi tamo. Ja to pričam po Beogradu jer ovu ljubav i toplotu možete samo da sretnete kod naših ljudi na Kosovu“.

Profesorka srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji Priština Ana Kostić je kazala da je večerašnje izvođenje, zapravo, bilo „sudar dva velika čoveka“.

„Petar Božović je dobar govornik. Predstavljeni su lepi tekstovi, na jedan vrlo aktuelan i specifican način predstavljeni su tekstovi Matije Bećkovića, našeg akademika“, kazala je ona.

Petar Božović će sa istim programom nastupiti i 21.02.2024. u Prizrenu u Bogosloviji „Sveti Kirilo i Metodije“) u 14.00, zatim 22.02.2024. u Gimnaziji u Goraždevcu u 13.00, dan kasnije u Osojanu OŠ „Radoš Tošić“ u 13.00 i 24.02.2024. u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku od 18.00 časova.

Comments

Pročitaj još