• Početna>
  • Vesti>

InTER, NDI i Aktiv: Pozivamo Kurtija da se javno ogradi od napada predstavnika Vlade na civilno društvo

Foto: X, Dragiša Mijačić

Predstavnici nevladinih organizacija Nova društvena inicijativa, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj i Aktiv saopštili su da su izjave kosovskih zvaničnika povodom njihove posete Briselu i sastanka sa Miroslavom Lajčakom, “najgnusnije laži”. 

Pismo dostavljeno medijima, je njihova reakcija na izjave zvaničnika kosovske Vlade zamenika premijera i glavnog pregovarača  Besnika Bisljimija, zamenika ministra lokalne uprave i administracije Arbera Vokrija, kao i Pokreta Samoopredeljenje.

“Povodom sistematskih i orkestriranih napada zvaničnika Vlade Kosova u vezi sa prošlonedeljnom posetom Briselu, mi, predstavnici organizacija civilnog društva, izjavljujemo sledeće: naše organizacije već godinama rade pojedinačno i zajedno na izgradnji mostova između Albanaca i Srba i na promovisanju pomirenja i međuetničke tolerancije na Kosovu. U našim aktivnostima uvek smo se zalagali za mir i javno osuđivali sve oblike nasilja na Kosovu, bilo da dolaze od pripadnika srpske zajednice ili kosovskih institucija. Rezultati našeg rada su široko poznati javnosti i na njih smo izuzetno ponosni”, navedeno je u pismu

Dodaju da te organizacije aktivno podržavaju dijalog Kosova i Srbije uz posredovanje EU, što je, između ostalog, kako kažu, bio i glavni razlog njihove posete Briselu.

Tokom ove posete, oni su, kako se navodi u pismu, predstavili rezultate analiza i stavova koje svakodnevno iznose u javnosti u vezi sa zabrinjavajućim okolnostima zajednice kosovskih Srba.

“Želimo da istaknemo da je rad naših organizacija u skladu sa kosovskim zakonima i propisima. Mi smo u svom radu nezavisni od bilo kakvih struktura vlasti, bilo da dolaze iz Prištine, Beograda ili negde drugde. Optužbe da smo „Vučićevi milionerski propagandisti“, i da dobijamo instrukcije od predsednika Srbije, ili bilo koga drugog, najgnusnije su laži smišljene da nas uplaše, izlože javnom linču,…i spreči dalju saradnju sa partnerima iz različitih etničkih zajednica na Kosovu. Kroz napade na predstavnike civilnog društva, nekoliko zvaničnika iz Vlade Kosova je izlagalo svoju averziju prema konstruktivnoj kritici i nespremnost da se uključe u dijalog, posebno sa organizacijama koje su aktivne u nevećinskim zajednicama na Kosovu. Imajući u vidu da premijer Aljbin Kurti često sa ponosom ističe da je visok stepen demokratije među najvećim dostignućima Kosova u njegovoj modernoj istoriji, ovim putem ga pozivamo da se javno ogradi od diskriminatorskih i lažnih napada koje su nam uputili zamenik premijera Besnik Bisljimi i zamenik ministra lokalne samouprave Arber Vokri, kao i članovi Pokreta Samoopredeljenje”, stoji u pismu

Comments

Pročitaj još