Janjić: Kurti potpuno ignoriše realnost na Kosovu

Foto: Tanjug

Američke diplomate i zvaničnici poslednjih dana sve su glasniji u upozorenjima koje šalju Prištini da mora da se uzdrži od jednostranih poteza, jer odluke koje donosi ne idu u prilog nastavku dijaloga i normalizaciji odnosa sa Beogradom, piše Juronjuz.

Među poslednjima u nizu je pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajen koji je oštro kritikovao odluku Centralne banke Kosova o zabrani dinara, te pozvao prištinske vlasti da je povuku. Kako je naveo, Priština je takvom odlukom dovela u pitanje partnerstvo sa SAD.

Međutim, ne samo O’Brajan, i Misija SAD pri Oebsu se nedavno oglasila te saopštiala da jednostrana odluka Prištine da ukine dinar ne doprinosi ciljevima kao što su postizanje mira i stabilnosti  na Zapadnom Balkanu i pozvala prištinske vlasti da odmah odlože odluku o dinaru i rade na rešenju unutar dijaloga pod okriljem Evropske unije.

Misija je takođe izrazila duboku zabrinutost zbog nedavnih nekoordinisanih akcija kosovske vlade, uključujući i upade u institucije koje podržava Srbija, kao i zatvaranja službi na koje se oslanjaju građani Kosova.   

“Te akcije nisu u skladu sa obavezom kosovske vlade da konstruktivno reši pitanje koje pogađa srpsku manjinu na Kosovu kroz dijalog”, istaknuto je u saopštenju zamenice američke misije Trejsi Njuel.

Inače, poznavaoci prilika na Kosovu kažu da potezi koje je Priština povukla ne idu u pravcu stabilizacije prilika na samom Kosovu, te da kosovski premijer Aljbin Kurti već ima suženu komunikaciju sa SAD, da postaje njihov problem broj jedan, ali da veće sankcije po samu njegovu vladu ne očekuju.

Na pitanje da če zbog odluka Prištine, pogotovo o zabrani dinara da “trpi” odnos Amerike i Kosova i kako će se poslednja O’Brajanova upozorenja odraziti na dalju saradnju te velike sile sa Prištinom, politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da se nešto dešava, ali to nije nikakav sukob između Kosova i SAD.

“Nema krize američke politike prema Kosovu. Ako uzmemo ovu poslednju izjavu O’Brajana, to nije ništa drugo nego ono što je još Barak Obama izgovorio posle inauguracije u Kairu i najavio jednu novu fazu – a ona glasi: ‘Došlo je vreme da zamenimo stare prijatelje koji nam proizvode nove neprijatelje'”, naveo je Janjić.

Kako je objasnio, po sredi je zahtev O’Brajana, odnosno američke administracije, da Kurti “prestane sa svojom politikom reciprociteta”.

“To znači da prestane da na svaku provokaciju odgovara nekim aktom oko koga se nije konsultovao sa Kvintom i drugo stvar, da prestane sa tim, kako Amerikanci kažu, jednostranim aktima”, rekao je Janjić.

Dodao je da jednostranost znači u smislu da nisu dati rokovi, mehanizmi za sporovođenje, nisu ni predvideli političke i socijalne posledice takve odluke po Srbe na Kosovu.

“Nije predvideo kakve to posledice ima prema Srbiji, na političku scenu u Srbiji i naravno na mogućnost eskaliranja već postojeće bezbednostne krize”, dodaje.

Smatra i da Kurti potpuno ignoriše realnost na Kosovu, a realnost je, kako tvrdi Janjić, da postoje bezbednosna i institucionalna kriza kad su Srbi izašli iz institucija.

“Dakle, takav političar Americi pravi problem. I to je problem broj jedan, da ona sačuva integritet, tu ulogu garanta mira u ovom slučaju na Balkanu i naravno vodeću ulogu u Kvint grupi”, kaže Janjić, koji očekuje da će u narednim danima pregovarači Beograda i Prištine u tehničkom dijalogu otputovati u Brisel, a da će tema biti upravo dinar.

Na pitanje da li očekuje da će Kurti zbog odluke o ukidanju dinara pretpeti neke ozbiljnije posledice, Janjić odgovara odrično.

Kosovo je, kako je objasnio, već pod sankcijama zbog nekih drugih odluka i da su zbog toga u “minusu 200 miiona evra”.

“Kosovo ne prima toliko novca za infrastrukturu. To je pre svega za podršku rada, modernizaciju, demokratizaciju, administracije, civilno društvo. To je novac koji je namenjen direktno ka vladama, za unapređenje rada vlade, delovanja u raznim oblastima, pre svega u administraciji. To će se nastaviti jer je to Kurti uvedeno na početku, ne zbog dinara. Sankcija je uvedena zbog ignorisanja situacije na terenu i što je doveo da Srpska lista dobije šansu da izađe iz institucija”, rekao je Janjić.

Da posledice zbog jednostranih odluka može da trpi samo Kurti, ali ne i Kosovo, mišljenja je politički analitičar Dragomir Anđelković. Kako je objasnio, ovde je po sredi “disciplinovanje” Kurtija.

“Mislim da se tu ipak radi o odnosu sa pojedinim političarima, konkretno sa Kurtijem, a ne sa Kosovom. Kosovska separatistička tvorevina je američko čedo. Amerikanci su izvršili agresiju na Srbiju i stvorili tu državu da bi imali jednu od zona pod njihovom kontrolom punom u Evropi, odnosno na periferiji Evropske unije i svakako oni od toga neće odustati. Tako da ovde se radi o disciplinovanju Kurtija koji svojim krajnje radikalnim stavom sprečava i ono što mnogi u Srbiji doživljavaju kao kosovska kapitulacija”, navodi Anđelković.

Kosovski premijer je, po njegovim rečima, žilav igrač, koji je popularan na Kosovu, te dodaje da SAD može da proba da mu sruši vladu kao što je to već jednom uradila.

“Ipak, nisam siguran da će lako uspeti u tome”, kaže Anđelković.

Nekadašnji ministar za Kosovo, Goran Bogdanović, kaže da je i Amerika uvidela da jednostavni potezi potezi koje vuče Priština poslednjih nekoliko godina ne idu u pravcu stabilizacije prilika na samom Kosovu. Međutim, kako dodaje, nije siguran da će uslediti neka drastična promena.

“Međutim, da bi pokazali tu njihovu odlučnost, to njihovo stalno kritikovanje Kurtija, moraju nešto konkretno i da urade. Ne može ostati na verbalnim stvarima. I nije O’Brajan jedini iz Stejt departmana koji kritikuje Prištinu. Međutim, mi ovde na terenu, mi koji živimo na Kosovu, ustvari ne vidimo posledice takve kritike i takvih usmerenja ili preporuka na protiv, mi posle svake kritike koja dolazi i od Stejt departmenta i od EU, imamo sve goru situaciju. Nama treba nešto konkretno da bismo ovde, pre svega građani srpske nacionalnosti, osetili da Priština poštuje osnovna ljudska i građanska prava na Kosovu”, kazao je Bogdanović.

Dodaje da je Kosovo američko čedo koje su oni stvorili i da nije siguran da su spremni da idu do kraja, da ih na bilo koji način degradiraju.

Smatra i da upozorenja koja stižu od američkih zvaničnika neće mnogo šta promeniti u odnosu SAD i Kosova.

Comments

Pročitaj još