• Početna>
  • Vesti>

Izložba skupltura vajara Branislava Ristića u Domu kulture “Gračanica”

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu skulptura akademskog vajara Branislava Ristića iz Štrpca, koja će se održati u sredu 21. februara 2024. godine sa početkom od 19 časova.

Branislav Ristić je rođen 21. februara 1978. godine u Uroševcu. Osnovne i master studije završio je na Fakultetu umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na odseku vajarstva u klasi profesora Peka Nikčevića. Saradnik je u nastavi Fakulteta umetnosti Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.Učesnik je likovnih kolonija kao i nekoliko zajedničkih izložbi. Organizator i seloktor likovne kolonije „Jesen u Sirinićkoj župi“, Štrpce 2022. i 2023. Član je ULUKiM-a. Živi i stvara u Štrpcu.

„U traženju sopstvene poetike i u razvoju njegove stvaralačke ličnosti Ristić se odlučio da tihe bele vrhove svog duha i zavičaja traži po slojevima i nijansama kamenih kompozicija“ – pišu u predgovoru Nebojša Jevtić i Živojin Rakočević.

„Naizgled minimalističkim pojednostavljenim skulpturama, definisanim svedenom formom, odbacuje sve što je suvišno i pretenciozno kroz apstraktnu celinu svedenih elemenata“ – ističe kustos Galerije umetnosti Priština, Milica Kostić.

Održavanje izložbe podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, SG Priština.

Comments

Pročitaj još