• Početna>
  • Vesti>

OEBS: Sudovi pre određivanja mere pritvora da zatraže veštačenje za okrivljene sa problemima mentalnog zdravlja

Foto: OEBS

Misija OEBS-a na Kosovu objavila je danas svoj najnoviji izveštaj fokusiran na određivanje mere pritvora okrivljenima sa potrebama u pogledu mentalnog zdravlja. 

Izveštaj pruža analizu podataka prikupljenih sa ročišta za određivanje pritvora koje je pratio OEBS u periodu od januara do decembra 2022. godine i identifikuje trendove u praksi tužilaštva, odbrane i suda.

U izveštaju se navodi da u većini slučajeva u kojima su bili okrivljeni sa mentalnim oboljenjima, nije obavljen psihijatrijski pregled pre određivanja sudskog pritvora što je odstupanje od kosovskog procesnog zakona i međunarodnih standarda. Ovo je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg nehumanog i ponižavajućeg postupanja prema članu 3. EKLJP.

Izveštaj takođe naglašava činjenicu da glavna medicinska ustanova na Kosovu za osobe sa mentalnim oboljenjima, Institut za sudsku psihijatriju nema dovoljno kreveta. Za sve okrivljene, a posebno za one sa mentalnim oboljenjima, pritvor u zatvoru treba da bude krajnja mera i treba razmotriti odgovarajuće alternative.

„Određivanje pritvora okrivljenima sa potrebama u pogledu mentalnog zdravlja u sredinama u kojima nema bilo kakve zaštite mentalnog zdravlja stvara rizik od pogoršanja njihovog stanja i na taj način izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu osnovnih prava ovih osoba koje su posebno ugrožene“, rekao je Majkl Devenport, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

Uvažavajući primere dobre prakse, izveštaj naglašava potrebu da se uzme u obzir mentalno zdravlje okrivljenog kada se odlučuje o izricanju mere pritvora, kao i potreba da se obezbede prilagođene mere za rešavanje ranjivosti okrivljenog.

Izveštaj se završava preporukama upućenim ključnim institucijama u kosovskom pravosudnom sistemu, naglašavajući važnost specijalizovane obuke za sudije, tužioce i advokate koji postupaju u predmetima koji uključuju okrivljene sa mentalnim oboljenjima.

Comments

Pročitaj još