• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Ni posle dve decenije za zločin u Livadicama nisu odgovarali ni izvršioci ni njihovi nalogodavci

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Na današnji dan pre 23 godine, u terorističkom napadu na autobus “Niš ekspresa” u Livadicama kod Podujeva, poginulo je dvanaestoro i povređeno četrdeset troje raseljenih Srba dok su išli u Gračanicu na Zadušnice.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsećaju da je u Livadicama kod Podujeva, u eksploziji mine koja je bila postavljena ispod mosta na magistralnom putu, u vazduh je dignut autobus “Niš ekspresa”.

U ovom monstruoznom napadu poginuli su: Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić i Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, koji je imao svega dve godine.

“Ni posle više od dve decenije za ovaj zločin nisu odgovarali ni neposredni izvršioci ni njihovi nalogodavci, što između ostalog svedoči o potpunoj nesposobnosti i nezainteresovanosti privremenih institucija samouprave u Prištini da se suoče sa zlodelima počinjenim u ime takozvanog nezavisnog Kosova, ali i o pasivnosti međunarodne zajednice. Poražavajuća je činjenica da je ovaj slučaj zatvoren, a da je jedinog osumnjičenog, Fljorima Ejupija, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora, tzv. Vrhovni sud Kosova oslobodio 2009. godine, usled nedostatka dokaza” navodi se.

Zločin u Livadicama desio u prisustvu međunarodnih snaga bezbednosti i upravo zato
predstavlja i poraz međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji koja se pokazala nedoraslom da osigura bezbednost za Srbe na KiM, ali i pravdu za sve žrtve.

Iz Kancelarije za KiM podsećaju da se još uvek ne zna ko je ubio srpsku decu u Goraždevcu, 14 žetelaca u Starom Grackom, porodicu Stolić u Obiliću, ko skoro svakodnevno pali i ruši srpske kuće i skrnavi crkve i manastire na Kosmetu…

“Nažalost, Srbi su i danas na Kosovu i Metohiji građani drugog reda i izloženi su raznim vidovima diskriminacije, pritisika i zastrašivanja, što ima za cilj njihovo proterivanje iz pokrajine, a mržnja koja je odnela živote naših sunarodnika u Livadicama i dalje živi, pa je u takvoj atmosferi nemoguće očekivati da Priština učestvuje u normalizaciji odnosa i stvaranju mirnodopskog društva na Kosovu i Metohiji” stoji u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od međunaordne zajednice i Prištine da ponovo otvore istrage zločina koji su počinjeni nad srpskim narodom i drugim nealbancima.

“Upravo zato, zahtevamo od međunarodne zajednice i Prištine da ponovo otvore istrage svih zločina nad srpskim narodom i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji, jer dok god to ne bude učinjeno Kosovo i Metohija će biti utočište i sigurna zona za zlikovce i teroriste” navodi se.

A Vlada Republike Srbije nikada neće prestati da traži pravdu za žrtve ovog i drugih monstruoznih zločina počinjenih širom pokrajine, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još