• Početna>
  • Vesti>

Američka misija pri OEBS-u na Kosovu pozvala Prištinu da odloži odluku o dinaru

Foto: OEBS

Duboko smo zabrinuti zbog nekoordinisanih akcija Prištine, uključujući racije u institucijama koje podržavaju srpske vlasti i gašenja usluga za građane koji žive na Kosovu i Metohiji, saopštila je američka misija pri OEBS-u na KiM.

Američka misija pri OEBS-u na Kosovu i Metohiji pozvala je vlasti u Prištini da odmah odlože jednostranu odluku o ukidanju dinara na KiM.

“Pozivamo Kosovo da odmah odloži sprovođenje ove odluke i da uključene strane potraže rešenje u okviru dijaloga koji vodi EU. Takođe smo duboko zabrinuti zbog nedavnih, nekoordinisanih akcija koje je kosovska vlada preduzela, uključujući racije u institucijama koje podržava Srbija i gašenje usluga na koje se građani Kosova oslanjaju“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da te akcije nisu u skladu sa opredeljenjem vlasti u Prištini da konstruktivno rešavaju pitanja koja utiču na srpsku zajednicu na KiM kroz dijalog u Briselu.

S druge strane, kao propust Beograda ocenjuju to što nisu pozvani na odgovornost svi povezani sa napadom kod manastira Banjska 24. septembra i apeluju na srpske vlasti da to učine.

Ističu da SAD ostaju posvećene postizanju održivog mira na Zapadnom Balkanu, a da su normalizacija odnosa Beograda i Prištine suštinski aspekt regionalne stabilnosti i prosperiteta.

Pozivaju obe strane da se vrate u dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije, kako bi ojačali demokratiju, ekononomsku integraciju u EU i negovali multietničku saradnju i poštovanje.

Comments

Pročitaj još