• Početna>
  • Vesti>

Iznošenje odbrane optuženih u slučaju Ivanović tek pošto Tužilaštvo dostavi spise na srpskom jeziku

Sa sudskog ročišta (Foto Kim)

Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini pred kojim traje ročište u slučaju optuženih za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića zatražilo je danas iznošenje odbrane. Međutim, advokat Nedeljka Spasojevića, Faruk Korenica je prigovorio da odbrani još uvek nisu dostavljeni spisi, odnosno izjave optuženih i svedoka datih u policiji i tužilaštvu na srpskom jeziku, te je zatraženo odlaganje dok ne stignu prevedena dokumenta.

Zbog toga je Sudsko veće od Tužilaštva zatražilo da se sve izjave prevedu na srpski jezik kako bi u nastavku suđenja počelo iznošenje odbrane.

Advokatica Jovana Filipović kaže da se odbrana danas na ovaj način izborila protiv kršenja prava na jezik.

“Nismo hteli da pristanemo na to da okrivljeni daju svoju odbranu bez prevoda zapisnika na srpskom jeziku onako kako to i Ustav i zakoni garantuju, tražili smo odlaganje ročišta, čak i ono koje je bilo zakazano na ranijem pretresu, kako bi najpre dobili prevod svih zapisnika, a ono što moram napomenuti jeste da smo mi sinoć oko 7 uveče dobili zapisnike samo na albanskom”, kaže Filipovićeva.

Ona je ukazala na to da je u ovom jako važnom predmetu odbrana dobila samo četiri prevedena zapisnike na srpskom jeziku. Prethodno je advokat Faruk Korenica rekao da već četiri godine traže ova dokumenta prevedena na jezik koji optuženi govore i razumeju.

Okrivljeni policajci Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili su se da će se braniti ćutanjem, dok je većina najavila iznošenje odbrane.

Nastavak suđenja u ovom slučaju u kojem su optuženi Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Dragiša Marković, Žarko Jovanović i Silvana Arsović zakazan je za 13, 26. mart i 15. april u 9:30.

Inače, pred Osnovnim sudom danas su izneti samo neki materijalni dokazi. Odbrana optuženog Radeta Basare priložila je dokaz iz policijske stanice Regiona Mitrovica sever kojim se potvuđuje da je okrivljeni Basara u vreme izvršenja krivičnog dela ubistva Ivanovića bio na godišnjem odmoru van Kosova.

Tokom sudskog procesa u više navrata je odbrana isticala da Rade Basara u vreme počinjenog ubistva Ivanovića nije bio na Kosovu, a njegov advokat Ljubomir Pantović danas je sudu priložio dokaz iz policije.

U ovom procesu postoji 85 materijalnih dokaza, međutim, uz dogovor odbrane i tužilaštva oni nisu pročitani na ročištu.

Advokati optuženih u ovom slučaju su istakli da se protive dokazima u kojima se pominju imena optuženih, a advokat Dejan A. Vasić je istakao da je njegovog klijenta nijedan svedok tokom sudskog procesa nije pominjao u negativnom kontekstu te da će sve prigovore izneti tokom završne reči.

Comments

Pročitaj još