• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Sretenjski ustav je zalog naše državnosti i nezavisnosti, nerazrušivi bedem naše slobode

FOTO Tanjug/ Nebojša Raus

Besedu na Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu održala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

“Okupili smo se danas na veliki praznik Sretenja Gospodnjeg u našoj staroj prestonici Kragujevcu, na dan kada čitava Srbija sa ponosom obeležava svoj nacionalni praznik. Nalazimo se u istorijskom prostoru stare Narodne skupštine u kojoj je na ovaj dan 1835. godine proglašen sretenjski ustav, prvi osnovni i temeljni pravni akt naše otadžbine, zalog naše državnosti i nezavisnosti, nerazrušivi bedem naše slobode”, rekla je Ana Brnabić.

Navela je da je počastvovana, ali i da oseća istinsku odgovornost zbog toga što je u prilici da se na nacionalni praznik svim građanima obrati sa izvorišta novovekovne srpske državnosti i ustavnosti.

“Sretenjski ustav nije bio isključivo prvi osnovni pravni akt Srbije, već i jedan od onovremenih najdemokratskijih ustava u čitavoj Evropi. Teritorijalno mala, ali duhom, slobodarstvom, nepokorom i vizijom snažna Kneževina Srbija, iznedrila je na ovom mestu jedan od najznačajnijih pravnih spomenika Evrope celokupnog 19. veka”, rekla je predsednica Vlade.

Dodala je da su ideje i ideali sadržani u Sretenjskom ustavu odlučno i javno proklamovali temeljne vrednosti koje vekovima baštini srpski narod.

“Sloboda, nezavisnost, miroljubivost, samo su neke od ideala vešto inkorporiranih u sadržaj Sretenjskog ustava. Republika Srbija, kao i svi pripadnici našeg naroda, ma gde živeli, danas obeležavaju svoj nacionalni praznik Sretenje – Dan državnosti Srbije. Sa ponosom i sa zahvalnošću prisećamo se i slavimo Orašačkog zbora iz 1804. i proglašenje Sretenjskog ustava iz 1835. godine”, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je navela i da je Srbija među retkim državama u svetu, ako ne i jedina, koja svoj nacionalni praznik slavi u spomen na dva prvorazredna značajna istorijska događaja koja su se odigrala istog dana, istog meseca, u dvema različitim godinama.

“Stoga, mi danas proslavljamo Dan državnosti, ali i Dan ustavnosti naše otadžbine. Ove godine to činimo svečanije, organizovanije i masovnije nego ikada do sada. Na molbu i inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Vlada Republike Srbije donela je odluku da se počev od ove godine nacionalni praznik obeležava i proslavlja kroz čitav niz manifestacija širom Srbije u koje je uključen veliki broj ustanova kulture, stručnjaka, stvaralaca, organa vlasti, naših oružanih i snaga bezbednosti”, istakla je Brnabićeva.

Poručila je da je ovo dan za ponos i za zahvalnost.

“Ovo je dan kada ukazujemo na slavu i trajanje naše otadžbine, što je i osnovna poruka ovogodišnjeg objedinjenog proslavljanja nacionalnog praznika. Dragi građani, dragi sunarodnici, sa ponosom danas ističući i slaveći mnogovekovnu srpsku državnost, samostalnost, nezavisnost i slobodu, osećam potrebu da upravo sa ovog istorijskog mesta ukažem na to da sloboda, suverenitet i nezavisnost nisu puki dar, nisu nešto što nam je palo sa neba, već da se oni mukotrpno osvajaju i još mukotrpnije štite, unapređuju i afirmišu”, rekla je premijerka.

Navela je da živimo u vreme brojnih, veoma složenih, potencijalno krajnje opasnih geostrateških, bezbednosnih, političkih, identitetskih i drugih izazova.

“Vreme koje nam je dato iziskuje od nas najviši mogući stepen znanja, odgovornosti i posvećenosti dobrobiti naše otadžbine, svih njenih građana i svih pripadnika našeg srpskog naroda. I te kako smo svesni tih izazova, a posebno onih koji predstavljaju stvarnu opasnost po naš državni i teritorijalni suverenitet i integritet. Naš odgovor na sve te izazove je veoma jednostavan. Naša snaga počiva u našim ljudima, jedinstvu, slozi i saglasju”, istakla je predsednica Vlade Srbije.

Poručila je da samo ujedinjeni u odanosti otadžbini i spremnosti da je unapređujemo, snažimo i obogaćujemo u svakom vidu njenog postojanja možemo da svi zajedno obezbedimo bolju, sigurniju i srećniju budućnost sebi i našoj deci.

“Sa tim mislima u srcu i umu, srdačno vas sve pozdravljam i našeg starog prestonog grada Kragujevca, slaveći slobodu, nezavisnost, samostalnost i pun suverenitet naše zajedničke i jedine otadžbine Srbije. Čestitam svima Dan državnosti. Živela Srbija!”, poručila je Ana Brnabić.

Comments

Pročitaj još