• Početna>
  • Vesti>

Kurti povodom izjave O’Brajena: Odnosi sa SAD nisu ugroženi; Analitičari u Prištini: Poruka nikad stroža

Foto: Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti je, povodom izjave pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O’Brajena da je “odlukom o dinaru Vlada Kosova dovela u pitanje partnerstvo sa SAD”, rekao da odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama nisu ugroženi, prenosi Kljan Kosova.

„Republika Kosovo nema savezničkog partnera ili prijatelja kao SAD, tako je ja smatram i sarađujem kao premijer Kosova. Centralna banka Kosova je predstavila plan od 10 tačaka za sprovođenje svoje regulative. Mi smo demokratska republika, vlada se ne preklapa sa nezavisnim institucijama kao što je CBK”, kazao je on.

Kurti je istakao da među ovih 10 tačaka kao plan rada za sprovođenje uredbe, CBK nije predvidela nikakve kaznene mere.

„Tako da želimo da idemo dalje bez kazni i incidenata. Ustavnost i zakonitost su moj prioritet, ali istovremeno brinemo i o miru i bezbednosti, brinemo i o dobrobiti građana Srbije. Ja sam premijer koji ne želi da građani imaju manje novca nego da imaju više. Dinar na Kosovu nije zabranjen, reč je samo o dinaru kao sredstvu plaćanja, a ne o dinaru koji građani mogu da imaju. Ne želimo da kažnjavamo nikoga, ni na koji način, već da napravimo ovu tranziciju tako da svaka transakcija bude legalizovana i formalizovana”, poručio je on.

On je istakao da je Kosovo zahvalno SAD za sav doprinos koji je dala i daje u proteklih 25 godina.

Analitičari u Prištini: Poruka O’Brajena teška i oštra, nikada stroža

Analitičari u Prištini ocenjuju kao “tešku” i oštru” jučerašnju izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O’Brajena da je Priština zabranom dinara dovela u pitanje partnerstvo sa SAD i da bi trebalo da povuče tu odluku, i dodaju da je to “nikad stroža” poruka Vašingtona Kosovu.

Analitičar Iljir Deda smatra da Vašingtonu “nije lako” da prenese takvu poruku Prištini, jer se “najviše trudio” da Kosovo “zaokruži” samoproglašenu nezavisnost, prenosi “Zeri”.

Deda ocenjuje da je reč o ozbiljnoj poruci, dodajući da u diplomatiji, kada se pojave takve poruke, to je završna faza sukoba, kako je rekao “dve zemlje”.

Analitičar Vehbi Kajtazi smatra da Priština nikada nije dobila strožu poruku od bilo koje američke administracije od ove koju je uputio O’Brajen.

 “Što se tiče intervjua američkog diplomate, očekujem da će Kosovo izaći i reći da su to ‘naivne izjave’, kao što su rekli za američkog državnog sekretara (Entonija Blinkena). Ako od reči do reči analizirate ovaj intervju, nikada nismo dobili strože poruke”, rekao je Kajtazi za Kljan Kosova.

Analitičar Rahman Pačarizi ocenjuje da je poruka O’Brajena “najozbiljnija stvar” koja se Prištini može desiti.

“U odnosu na Ameriku, ne znam da li se još nešto može desiti Kosovu. To znači da ste Amerikance izgubili kao prijatelje”, dodao je Pačarizi.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajen izjavio je juče da je kosovska vlada odlukom da ne dozvoli korišćenje dinara na KiM dovela u pitanje partnerstvo sa SAD, dodajući da bi trebalo da povuče tu odluku. ” Ukoliko nas ne bude tretirala kao partnera, nećemo se odnositi prema Vladi Kosova kao prema partneru”, rekao je O’Brajen za Glas Amerike.

Comments

Pročitaj još