Petković: Da je Kurtiju stalo do mira, formirao bi ZSO

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da ni Beograd, niti predsednik Srbije nikome ne prete, te da je kosovski premijer Aljbin Kurti jedina pretnja miru na ovim prostorima, ali i pretnja, kako je naveo “zdravom razumu svojim neuračunljivim izjavama”.

“Da je Aljbinu Kurtiju istinski stalo do trajnog mira i normalizacije odnosa na prostoru Kosova i Metohije, kao i potpisanih sporazuma, on bi prvo ispunio odredbe Briselskog sporazuma koji je potpisan još 2013. godine i formirao Zajednicu srpskih opština koja garantuje Srbima kolektivna i individualna prava koja im se danas svakodnevno gaze i uskraćuju za vreme njegove strahovlade” naveo je Petković u saopštenju izdatom povodom Kurtijeve ocene da Beograd ne potpisuje sporazum, da bi “nepotpisivanjem, Vučić zadržao otvorenu opciju invazije na Kosovo”.

Petković napominje da jedino o čemu Kurti razmišlja jesu agresija i terorizam, što je pokazao i svojom najnovijom izjavom, ali i delima, jer se, kako se naglašava u saopštenju, “pod njegovom vlašću puca u srpsku decu koja nose Badnjak, ranjavaju Srbi na Bistričkom mostu, gađa u leđa Dragiša Galjak ili prebijaju srpska deca Dara i Kristijan iz Žitkovca, kraj Zvečana” i to prema oceni Petkovića “samo zato što su Srbi, a brojni naši sunarodnici čame nevini u kazamatima”.

“Zato, neka svoje militantne, nasilne i terorističke metode ne pripisuje ni predsedniku Vučiću ni Beogradu, jer upravo zahvaljujući predsedniku Vučiću mi danas imamo kakav takav mir na prostoru Kosova i Metohije, koji svojim jednostranim i eskalatornim potezima Kurti svakodnevno urušava i gazi, poput odluke o ukidanju dinara ili zatvaranjem srpskih opština ili zdravstvenih ustanova u pokrajini” stoji u tekstu.

Prema Petkovićevoj proceni, svest o tome ima i međunarodna zajednica i najmoćnije zemalje sveta koje su Kurtiju zbog toga kako je rekao “očitale bukvicu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija”.

“Nakon toga Kurti ne može da se oporavi, pa prvo izmišlja nepostojeće pretnje atentatom u koje mu niko nije poverovao, a sada i nekakve nepostojeće pretnje iz Beograda. Mi ćemo nastaviti da čuvamo mir, ali i da čuvamo naš srpski narod u pokrajini” zaključuje Petković.

Inače, Kurti je na panel diskusiji o bezbednosnim izazovima za Zapadni Balkan, koji je u ponedeljak organizovao institut “Čatam haus” pozvao na hitno potpisivanje sporazuma i dodao da “Evropska unija treba pažljivo da razmotri demokratsko reformisanje zemalja Zapadnog Balkana, kako bi se smanjio rizik od bilo kakve potencijalne napetosti”.

“Sporazum koji imamo nije potpun, jer nam je potreban bonafide (u dobroj nameri) sporazum, da bismo imali legitimitet i njegovu primenu. Nepotpisivanjem, Vučić će zadržati otvorenu opciju invazije na Kosovo. Ne vidim nikakvo drugo suštinsko značenje ovog odbijanja potpisivanja, osim ovoga. Oni žele da ova vrata ostanu otvorena, kako bi imali druge mogućnosti da se vrate i ponove agresiju”, kazao je Kurti.

Comments

Pročitaj još