• Početna>
  • Vesti>

Veliki opštenarodni protest Srba u Kosovskoj Mitrovici: Nećemo ništa tuđe, već samo svoje što smo časno i pošteno zaradili

Foto: Radio Mitrovica sever

U centru Kosovske Mitrovice danas je održan veliki, opštenarodni protestni skup Srba povodom odluke kosovskih vlasti da ukinu dinar iz platnog prometa na Kosovu, sa koga je poručeno da je ovaj protest apel, da se pokaže celom svetu muka i obespravljenost Srba na Kosovu.

Skup je organizovalo Udruženje penzionera, a njima su se pridružili predstavnici svih ostalih institucija čije poslovanje zavisi od dinarskog platnog prometa, kao i sve kategorije stanovništva čija je egzistencija uslovljena primanjima u ovoj valuti.

Poruka svih okupljenih jeste da se ovom odlukom dovodi u pitanje sveopšti opstanak srpskog naroda jer se ona odražava na stanje u zdravstvu, obrazovanju, onemogućava život socijalno ugroženog stanovništva i najstarijih građana koji su nakon višedecenijskog radnog veka, zaslužili svoje penzije.

Na skupu su se obratili predstavnici Udruženja penzionera, prosvete, zdravstva kao i socijalnih ustanova.

Poslata je glasna poruka međunarodnoj zajednici da od oštrih osuda i poziva, Srbi na Kosovu nemaju ništa, te da se od nje očekuje da spreči sprovođenje ove odluke.

Upitali su da li se od Srba očekuje samo da ćute i posmatraju šta im se dešava.

“Dosta ugnjetavanja Srba koji žive na Kosovu i Metohiji”, poručili su.

Pozvali na jedinstvo, slogu, međusobno poštovanje, kako bi se izborio miran život na srpskim vekovnim ognjištima.

Dušanka Đorović iz Udruženja penzionera poručila je da odluka da se ukine dinar znači ukidanje prava na život.

“Obraćam vam se danas kao predstavnik najstarijih sugrađana koji su čitav svoj radni vek proveli ovde i gradili budućnost. Ovde smo podigli decu i dočekali svoje unuke. Odluka da se ukine dinar, da nam se onemogući da podignemo svoje penzije, znači da nam se ukida hleb, ukida nam se pravo na život.  Ako se zna da se u prodavnicama nema srpske hrane, u apotekama nema naših lekova. Šta će biti sa nama? Hoću svima da pojasnim veliku laž da možemo otvarati račune u nekim bankama i podizati penzije. Te banke ne priznaju dotok novca na osnovu rešenja o našim penzijama ostvarenim od srpskog PIO fonda”, poručila je.

Upitala je međunarodnu zajednicu da li je ovo što proživljavaju penzioneri na Kosovu, dostojno staračkog doba.

“Umesto da pod stare dane svi mi idemo sa svojim unucima ovako i na ovaj način sa svima vama na ulici ostvarujemo svoja osnovna elementrarna prava na parče hleba i život. Pitamo međunarodnu zajednicu je li ovo dostojno staračko dobra?  Nećemo ništa tuđe, već samo svoje što smo časno i pošteno zaradili. Pored nas koji primamo srpske penzije, hiljade njih, Albanaca, Goranaca i drugih, primaju penzije kao i mi. Ne tražimo ništa, pozivamo čitavi demokratski svet da nas čuju” istakla je Đorović.

Ona je izrazila zabrinutost, potrebu srpskog naroda za ukidanjem ovakve odluke i omogućavanje dostave dinara srpskim bankama i poštama.

“Moramo da živimo kao sav normalni svet, danas. Hvala svima koji su nas podržali dolaskom na skup”, istakla je ona.

Redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Dragana Milenković ukazala je na to da odluka Centralne banke Kosova o ukidanju platnog prometa u dinarima na Kosovu znači “ukidanje života za srpski narod”.

“Postavlja se pitanje kako će roditelji kupovati hranu za decu, studenti dobiti stipendije, platiti školarine, ispite…Ukidaju se lični dohoci zaposlenima, ukida se život protivno univerzalnim vrednosti na kojima počiva moderna Evropska unija”, istakla je Milenković.

Ističe da je evro kao jedina valuta uveden kako bi se Aljbin Kurti obračunao sa srpskim narodom.

“Ovo nije korak napred ka miru i stabilizaciji, mi znamo da je reč o čoveku koji je zagovornik socijalnog populizma i nacionalizma. Nema koraka koji je napravio da se Srbi osećaju bolje”, naglasila je i dodala da su Srbi na Kosovu posle bombradovanja i progona 240.000 njih, dobili Kurtija koji je srpski narod stavio u geta i dodaje da usled hapšenja, pritvaranja i ostalih “maltretiranja” Srbi ni u njima nisu sigurni.

Međunarodnoj zajednici je postavila pitanje kako je to dozvolila, a predstavnicima EU poručila da “ne dozvole jednom čoveku da ugrozi sve ono za šta se EU decenijama zalaže na tom prostoru, a to je mir i stabilnost.

Direktorica osnovne škole u Ugljaru Vesna Martinović kazala je da su se okupili kako bi ukazali na nepravdu, koja se dešava u 21. veku na tlu Evrope.

„Došli smo iz svih velikih i malih mesta na Kosovu i Metohiji, došli smo da nas vidi međunarodna zajednica, da nas čuje, da čuje o našim problemima sa kojima živimo još od 1999. godine. Kada su nas 1999. godine bombardovali pod izgovorom da zaštite prava Albanaca na Kosovu i Metohiji, međunarodna zajednica kao da nije videla i kao da nije znala da na ovim prostorima živimo i mi Srbi već vekovima. A ja pitam gde su naša prava, a znamo kako svako od nas živi, i kako je nekad teško, samo što to nekad, sada konstantno traje. Ovde sam da kao profesor i roditelj zatražim da nam se ne uskraćuje elementarno pravo na zarade i normalan život” rekla je Martinović.

Ocenila je da je odluka o ukidanju dinara nije obična zabrana već više od toga.

“To je katanac na sve srpske škole a samim tim i katanac na pravo na školovanje naše dece. Ako neko misli da može da funkcioniše bez upotrebe dinara, vara se. Mi smo ovde da zatražimo da nas neko u Evropi čuje, i urazumi vladu u Prištini da utiče na njene sulude odluke, jer je prosto neverovatno da ova odluka ostane na snazi” poručila je Martinović.

Svetlana Stević upravnica Narodne kuhinje „Majka devet Jugovića“ poručila je da danas šalju poruku celom svetu da se Srbi na Kosovu i Metohiji nalaze u, kako je navela, bezazlenoj situaciji. Poručila je da danas nije lako biti Srbin, naročito na Kosovu i Metohiji.

„U ovom teškom trenutku velikog stradanja i iskušenja, moramo da budemo jedinstveni i složni, odlučni da ostanemo i opstanemo na našim vekovnim ognjištima. Nije lako danas biti Srbin, a naročito ovde gde smo mi. Teška je borba koju vodimo u ovom trenutku da dokažemo da smo svoji na svome, da nismo bez korena, da nismo bez istorije, da svetinje govore umesto nas, koje potvrđuju vekovni identitet srpskog naroda. Dvadeset i dve godine Srpska pravoslavna crkva pruža pomoć najugroženijima, i to u hlebu i hrani, u nečemu što je najbitnije da čovek preživi. Ljudi traže pravo na život, pravo na slobodu i pravo na golo parče hleba. Teško je kada znaš da je neko gladan, i kada od tebe očekuje da mu pružiš ruku spasenja, a ti si bespomoćan jer tamo neko u Prištini ne želi da čuje za taj vapaj“ rekla je Stević.

Istakla je da u 21. veku, kada kako je navela, svi propagiraju demokratiju, jedino je Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju i jedino je njima uskraćena.

„Kako da objasnimo svojoj deci, da nam je sve zabranjeno i usrkaćeno. Šta je potrebno da uradimo da bi svet shvatio da Srbi sa ovog prostora nestaju, i to pred njihovim očima“ kazala je Stević.

Ispred Kliničko-bolničkog centra prisutnima se obratio Dragiša Milović i tom prilikom poručio da su lekari i osoblje KBC-a uvek bili uz svoje građane a da su danas došli da podrže kako je rekao, veličanstveni, mirni i demokratski skup. Istakao je da su došli da izraze svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa odlukom vlasti u Prištini o ukidanju dinara.

„Ova odluka je direktno uperena prema našem srpskom narodu i preti da opstanemo i ostanemo, ako ova odluka ostane na snazi. Odluka ima za cilj da ukine srpske institucije na ovim prostorima. Ona nije uperena samo protiv srpskog naroda, već i protiv manjinskih zajednica koje ovde žive, a slobodno mogu reći i prema jednom delu Albanaca, koji primaju penzije u dinarima. Sve se ovo dešava pre lice međunarodne zajednice, koja je ovde od 1999. godine rezolucijom 1244 došla da uvede vladavinu prava, da uvede sve programe, i da svi mi koji živimo na Kosovu i Metohiji imamo miran i stabilan život. Nažalost, i posle 25 godina evo prilike da svetu, Evropi i domaćoj javnosti kažemo da smo mi Srbi građani drugog reda na Kosovu i Metohiji, da nam se gaze osnovna ljudska prava, da nam preti tihi egzodus sa vekovnih ognjišta“ naveo je Milović.

Rekao je da su ovom odlukom pogođeni oni koji su najranjivijji – stari, bolesni, penzioneri, ali i student i đaci i dodao da je u KBC Kosovska Mitrovica zaposleno 1.600 ljudi.

“Ovom odlukom biće svima ugroženo osnovno ljudsko pravo – pravo na lečenje i zato je ovo prilika da pozovemo one koji odlučuju, predstavnike međunarodne zajednice, predstavnike Kvinte da zabrane ovu odluku. Nema pravo Priština i Kurti da zabranjuju dinar, Srbija ima pravo da finansira svoje građane i to je dogovoreno u Briselskom sporazumu – ima pravo da finansira škole, vrtiće, bolnice, lokalne samouprave, a to su temelji Zajednice srpskih opština” podvukao je Milović.

Skup je počeo intoniranjem himne Srbije “Bože pravde”.

Okupljeni građani nosili su transparente “Evropo otvori oči”, “Ovo je okupacija”, “Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu”, “UN 1244 help”.

Protest su obezbeđivali pripadnici Kosovske policije koji su procenili da je na protestu bilo oko 1.800 ljudi.

Comments

Pročitaj još