• Početna>
  • Vesti>

U manastiru Draganac monah Hristofor rukopoložen u čin jerođakona

Foto: RTV Puls

Praznik Sveta Tri jerarha obeležen je u manastiru Draganac svetom arhijerejskom liturgijom na kojoj je rukopoložen u čin jerođakona monah Hristofor.

Liturgiju u manastiru Svetih arhangela Mihajla i Gavrila u Dragancu služile su vladike raško-prizrenski Teodosije i novobrdski Ilarion uz sasluženje monaštva i sveštenstva.

Na praznik Sveta Tri jerarha u čin jerođakona rukopoložen je monah Hristofor, koji je dao nemerljiv doprinos ovoj monaškoj zajednici kao i manastiru Draganac.

“Njegova ljubav za Boga, ovu svetinju i sve vas koji pripadate ovoj svetinji, potvrdila se mnogo puta i evo Gospod ga je udostojio da primi ovaj veliki dar Božji, da služi njemu” izjavio je povodom rukopoloženja monaha Hristofera u čin jerođakona, Vladika raško-prizrenski Teodosije.

“Danas se radujemo što proslavljamo velike učitelje i svetitelje crkve, radujmo se i tome što u vašoj crkvi, po ugledu na Svetu Trojicu, postoji jedinstvo različitosti, što se volimo i poštujemo, iako često u mnogim stvarima nemamo isto mišljenje i radujmo se što je danas još jedan naš brat stupio uz blagoslov na put služenja Gospodu”, kazao je arhimandrit Andrej, iguman manastira Crna Reka.

Vladika Teodosije je u besedi poručio vernicima da u ovim teškim vremenima budu istrajni i složni i da ostanu na svojoj dedovini.

“Mi danas, živeći na ovim prostorima, nalazeći se u jednoj situaciji kada mnogi okreću glavu od nas, kada su se nadvili crni oblaci nad nama i kada je narod uplašen, kada mu preti opasnost sa svih strana, ne samo jedna opasnost nego mnogo njih a ona najveća jeste da nestanemo sa ovih prostora, sa svog ognjišta da odemo. Ono što nam je ostavio Bog jeste da služimo njemu, da služimo svetu liturgiju”, poručio je vladika Teodosije.

Na rukopoloženju prisustvovale su i zamenica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušica Nikolić i pomoćnica direktora Milena Parlić, kao i mnogobrojni žitelji Kosovskog Pomoravlja i gosti iz centralne Srbije.

Molitvena svečanost je zaokružena trpezom ljubavi u manastirskom konaku i kulturno umetničkim programom koji su, uprkos kiši, izveli mališani KUD iz Kosovskog Pomoravlja.

Comments

Pročitaj još