• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjiga vladike hvostanskog Alekseja: Neka nam iskustvo predaka bude primer, opomena ili uteha

Foto: Radio Mitrovica sever

Promocija knjiga episkopa hvostanskog Alekseja održana je večeras u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Posetioci su bili u prilici da saznaju o knjigama “Hilandarski monasi u upravi srpske crkve”, “Manastir Svetog Apostola Jevanđeliste Luke u Bošnjanu” i “Priče iz nezaborava”, prvi i drugi deo.

Prisutne je pozdravio dekan Filozofskog fakulteta Zvezdan Arsić, koji je kazao da su ovakvi događaji uvek dobrodošli i da su na korist studentima i ostalim posetiocima.

Uvodnu reč održao je student prorektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Jovana Šmigić, koja je u ime kolega i studenata istakla da im je uvek drago kada imaju priliku da saznaju nešto novo od velikih ličnosti kao što je episkop Aleksej.

„Drago nam je kada na našem fakultetu ugostimo tako važne ličnosti i saznamo nešto o njihovom životu. To je od velikog značaja za nas, jer smo narod koji živi na Kosovu i Metohiji u teškim vremenima, tako da nama reč utehe mnogo znači“ rekla je Šmigić.

O knigama su govorili protođakon Damjan Božić i sam autor vladika hvostanski Aleksej.

Vladika Aleksej je između ostalog poručio da promocije knjiga nisu samo dosadne promocije već i mogućnost za razgovor o potrebi zajedništva, hrabrosti, utehe i radosti. Poručio je da ćemo čuvajući put naših predaka, sačuvati i naše vrednosti.

„Ali vremena su takva da je radosti sve manje, opterećeni smo raznim situacijama i često zaboravimo ono čemu težimo, a to je večnost. To ne smemo da zaboravimo. Ove knjige imaju za cilj da sabiraju i da sakupljaju. Moja briga o tome je da dokažem da moje knjige nisu vrhunske, već dobre. One su dobre i imaju za smisao da pouče, u smislu da iskustvo staraca bude primer, uteha ili opomena. Kao uteha ako smo opterećeni, kao opomena ne ako idemo putem kojim su išli naši preci. Tako ćemo čitajući njih, sačuvati naše vrednosti.  Ako ne čuvamo svoje vrednosti, kako ćemo onda poštovati tuđe. Kada ojačamo u tome, onda ćemo lako koračati napred, vedrog čela i uzdignute glave“ poručio je vladika Aleksej.

Događaj je okupio veliki broj studenata, građana, ljubitelja književnosti, duhovne i kulturne baštine Srbije.

Organizator događaja je Filozofski fakultet Univerziteta u Pritšini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

Pročitaj još