Otvoren Svetski samit vlada u Dubaiju

Foto Tanjug

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je otvaranju Svetskog samita vlada 2024. u Dubajiu, koji je otvorio ministar spoljnih poslova Ujedinjenih arapskih emirata i predsednik Samita Mohamed El Gergavi. Brnabićeva se sa na marginama Samita sastala i sa premijerom Egipta, kao i egipatskim ministrima.

Ana Brnabić je na otvaranju Samita sedela u prvom redu, a pored nje je bio američki novinar Taker Karlson, koji je privukao pažnju svetske javnosti kada je prošle nedelje objavio intervju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Premijerka Srbije će imati glavno izlaganje na otvaranju u okviru panela pod nazivom “Budućnost mobilnosti”, dok će na marginama Samita imati niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima i predstavnicima međunarodnih organizacija.

Tema samita je “Oblikovanje budućih vlada” i ideja je da se okupe predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, lideri iz državnog sektora, kao i privatnog sektora iz celog sveta i uključe u međunarodnu saradnju i omoguće identifikovanje inovativnih rešenja za buduće izazove, a i osnaživanje budućih vlada.

Samit će okupiti više od 85 međunarodnih i regionalnih organizacija, 120 delegacija vlada, imaće 15 foruma i više od 120 interaktivnih radionica i sesija, a na njemu će govoriti više od 200 govornika.

Imaće šest glavnih tema – ubrzanje i transformacija vlada, veštačka inteligencija i sledeće granice, ponovno zamišljanje razvoja i buduće ekonomije, Buduća društva i obrazovanje, održivost i nove globalne promene i urbanizacija i globalni zdravstveni problemi.

Comments

Pročitaj još